Kelet-retro

2019.08.01. 14:30

Meghonosodott Szatmárban a rizs

Előkaptuk a 60, 50 és 40 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Forrás: Pixabay

1959. augusztus 1., vasárnap

Értékes emlékkönyvet találtak Nyírbátorban

A napokban ismét értékes anyagot szállítottak a nyírbátori múzeumba. A több száz éves szakácskönyv, köszöntőkönyv, halotti búcsúztatókönyv stb. között érdekességnek számít az 1780-as évekből származó emlékkönyv. Az emlékkönyvben német és magyar szövegű verses kívánságok és bejegyzések között Kazinczy József és Miklós neveivel találkozhatunk. Vitatott kérdés most, hogy az említettek a költő Kazinczy Ferenc családjához tartoztak-e.

1969. augusztus 1., péntek

Meghonosodott Szatmárban a rizs

Tizenöt éve egy új növény híre futott a megyében. Voltak, akik kétkedve fogadták, mások fantáziát láttak benne. Végül is múltak az évek és maradt a szatmári részre behozott növény.

A rizsről van szó. Először a kérsemjéni Úttörő Termelőszövetkezet reszkírozott meg három és fél hold területet. Megcsinálták a szükséges övező sáncot és vettek vizet a Szamosból. A kísérlet bevált, az addig nehezen hasznosítható helyen jó rizstermést takarítottak be.

Érkeztek hasonló adottságokkal, mindenekelőtt bőséges vízzel rendelkező gazdaságokból a látogatók. Aránylag rövid idő alatt több mint háromezer holdra növekedett a rizstermesztésre kialakított terület a fehérgyarmati járásban. Sőt, a vásárosnaményi járásból is csatlakozott a tiszaszalkai és a gulácsi közös gazdaság, mintegy háromszáz holddal.

A kezdeti időszakban jól termett a terület, nem volt ritka a 25 mázsa holdankénti átlag. Persze, a rizstermesztés számára is véges a föld tápereje, kezdtek kimerülni a területek. Jelenleg 15 közös gazdaság foglalkozik a fehérgyarmati járásban rizstermesztéssel, 1187 hold területen.

Nyírbátor cigaretta

A dohány története a néprajzban, a képző- és iparművészetben címmel nyílik kiállítás Nyírbátorban a múzeumi hónap keretében, a múzeum és a Magyar Dohányipar rendezésében. Ez alkalomból a Magyar Dohányipar új cigarettát bocsát ki Nyírbátor elnevezéssel.

Mátészalka főutcája még községi képet mutat (1969. augusztus 1., péntek)
Napjainkban a vasúti személyszállításban meghatározó szerepük van a villamos mozdonyoknak. Képünk az ország egyik legkorszerűbb villamosmozdony-javító műhelyében, Nyíregyházán készült (1979. augusztus 1., szerda)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában