Nyíregyháza

2019.08.26. 07:00

Modern, kortárs újságírást tanultak

Magyarok, köztük megyebeli lány is bekerült a Journey: Journalism Bootcamp nemzetközi újságírótáborába.

A magyar társ, Tar Júlia, Brooke Fowler az USA-ból és Matyasovszki Fanni Sára a szimulációs gyakorlat második napján

Amikor eddigi legmotiválóbb és legsegítőkészebb professzorom, az ELTE-n oktató Munk Veronika javaslatára és bátorítására jelentkeztem Csehország egyik legnevesebb újságírótáborába, a Bakala Alapítvány által szponzorált Journalism Bootcamp elnevezésű programba, valójában azért tettem, hogy kapcsolatokat, lehetőséget találjak. Egyetlen pillanatra sem merült fel bennem, hogy életem legszebb nyarát zárom majd, miután a tábort követően visszatérek Budapestre. A tanárom támogatásának jelentőségét is akkor értettem meg igazán – tájékoztatta lapunkat Matyasovszki Fanni Sára, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egykori diákja, jelenleg az ELTE mesterképzéses (MSc) hallgatója. Az alábbiakban az ő beszámolóját közöljük:

Az X-Men-iskola

Szédítő lehetőségek előtt álltam, mégis a 6+1 órás vonatút alatt Prága felé egyfolytában arra tudtam gondolni, mennyire nehéz lesz megszólalnom a világ vezető újságírói előtt, akik azért jönnek erre a tíz napra Prágába, hogy nekünk gyakorlati és elméleti kurzusokat tartsanak. Legjobban kijelölt mentoromtól, a Reutersnél 22 éve dolgozó Michael Kahntól tartottam. Vele személyes konzultáción is át kellett esnem, mivel a program teljesítésének feltétele egy aktuális témát feszegető riport megírása volt, aminek elkészítését minden résztvevő esetében kijelölt mentorok felügyelik. Talán még angolul is elfelejtek majd, gondoltam.

A nemzetközi ösztöndíjprogram résztvevői és mentoraik egy közös képen | Fotók: a szerző

Egy pár pillanatra valóban bennem ragadt minden szó (angolul, magyarul egyaránt), amint Prágába érkezésünk után megláttam az épületet, ami a 10 napos tábornak otthont adott. A CEELI Institute-nak nevezett Grébovka Villáról (ahol a villa szó minden betűjét komolyan kell venni) küldtek már nekünk a szervezők korábban fotót, de egészen más volt élőben látni. Egyik barátom, akinek indulás előtt megmutattam a képet, azt mondta rá: olyan, mint Charles Xavier filmbeli X-Men-iskolája, az ikonikus mutánsképző. A Prága legszebb nyilvános parkja közepén álló hatalmas épület előtt valahogy nekem sem jutott eszembe jobb hasonlat. Túl voltam egy méregdrága nemzetközi vonatozáson és egy ötcsillagos elszállásoláson, és nekem ez mindeddig egyetlen fityingembe nem került, miközben a java csak ezután következett.

Adam Entous Pulitzer-díjas újságíró (The New Yorker) előadást tart

Adam Entous, a The New Yorkernek dolgozó első előadónk pontosan úgy nézett ki, ahogy az ember egy Pulitzer-díjas újságírót elképzel. Korábban olyan orgánumoknak dolgozott, mint a The Washington Post, a Reuters vagy a The Wall Street Journal. Eleganciájának, elképesztő intelligenciájának és szakmailag tartalmas, inspiráló előadásának köszönhetően maradandó első benyomást szerezhettünk az előttünk álló táborról. Az előadás során elemeztük Adam korábbi cikkeit, tippeket és tanácsokat adott a hosszú formátumú cikkek megírásához, és a karrierútjáról is beszélt. A résztvevők pedig annyit és azt kérdeztek tőle, amit csak szerettek volna.

A Nepomuki Szent János mártírhalálát ábrázoló dombormű legendája után eredtek

Mentoromról, Michael ­Kahnról alkotott első benyomásom kezdetben egyébként egy kicsit sajátosan alakult. Ugyancsak egy tiszteletet parancsoló, jól szituált, elegáns újságíróra számítottam, ehelyett egy kopott térdnadrágos, baseballsapkát viselő, borostás fickó baktatott végig az előadón tangapapucsban. Később kiderült, az ezt megelőző reggelen már láttam a villában, és megesküdtem volna, hogy pizzafutár. Nem vagyok rá büszke, pláne miután minden egyes nappal nagyobbra nőtt a szememben, látva, mennyire tapasztalt, okos, ugyanakkor szerény és kiváló szakember. Olyan, aki szívét-lelkét beleadva viszi ezt a tábort már évek óta, támogatva ezzel a fiatal leendő újságírókat. A hét közepére az is kiderült, hogy a többi előadóval együtt egyetlen nagy baráti kört alkotnak, a Reuters valahol mindegyikük életében közös pontot jelentett, és összekötötte őket egy életre.

Hasznos gyakorlati órák

Augusztus 4-én estére okosabb lettem az oknyomozó újságírás néhány igen hasznos trükkjével. Hétfőn Alice ­Crites a The Washington Posttól olyan keresőoldalak használatát tanította nekünk, amivel a világon bárkit, bármikor képesek lehetünk megtalálni. Mentoraink 6-án reggel a Bloomberg prágai irodájába kalauzoltak el minket, ahol a 10 nap valószínűleg leg­életszagúbb tanácsait kaptuk Michael Winfrey-től, az egyik szerkesztőtől, aki a Bloomberg működéséről tartott nekünk előadást (és aki korábban nem meglepő módon 16 éven keresztül dolgozott a Reuters­nek). Aznap délután Matt Stearnsnek, a UnitedHealth Group egyik PR-szakemberének a workshopján vehetünk részt, és hogy a móka se maradjon ki, mindkét keddi előadóval (akiket később csak úgy emlegettünk, hogy Matt és Mike a Bloombergtől) lehetőségünk nyílt egy informális beszélgetésre, amikor a nap végén a szervezők és az előadók közös poharazgatásra invitáltak minket egy helyi sörözőbe. Ott találkozhattunk a másnapi előadóval, Adam Pemble-lel, az Associated Press munkatársával, ő videós­ újságírás gyakorlatot tartott, melynek részeként 4 fős csoportokban kisvideót kellett felvennünk és vágnunk.

A prágai Bloomberg-sajtóiroda jól felszerelt belseje

A hét negyedik napján Petr Josek (szintén Associated Press), Csehország egyik legkiválóbb fotósa tartott fotós újságírás előadást, és megnézhettük a korábbi munkáit is. Délután pedig az addigi legjobb gyakorlati óra következett: Michael Kahn és a frissen érkezett Paul Casciato (jelenleg független szakértő és újságíró coach, 20 éves – ­reuterses – riporteri tapasztalattal a háta mögött), Breaking News Reporting gyakorlatot tartottak, ahol a szimulált sajtótájékoztató és a real-time újságírás mellett olyan gyakorlati tudást sajátítottunk el, mint a szalagcímszerkesztés és a leadírás. A hét vége felé szerezhettünk leginkább hasznosítható gyakorlati ismereteket. Michael és Paul mellé addigra befutott a harmadik muskétás is, Evan Perez a CNN-től, és hárman egyszerre láttak neki, hogy elnavigáljanak egy kétnapos szimulált newsroom gyakorlat nehézségei között. Négyfős csoportokban dolgozva a feladat nehezebb volt, mint hittük; itt még a kooperatív munka is olyan „skill”, azaz jártasság volt, amin akadt mit csiszolni. A második nap végére olyan csapattá kovácsolódtunk, amely le tudott tenni egy printképesnek mondható, jó news sztorit az asztalra.

Egy kisvárosból Atlantáig

Az utolsó napok előadásai (sztorimesélés digitális eszközökkel és adatvizualizációkkal a független újságírás-szakértő Beata Biellel és nyílt forráskutatás Anna Shamanskával, a Radio Free Europe munkatársával) szintén érdekesnek bizonyultak. Az utolsó elő­adást Tomas Etzler tartotta, aki elmesélte élet- és karrierútját, hogyan jutott el egy cseh kisvárosból a CNN atlantai központjáig. Mire a végére ért, nem győztünk csodálkozni: ilyen van?! – Ne adjátok fel, és lépjetek ki a komfortzónátokból – tanácsolta, de a közhelyes mondat mögött most valahogy sikerült meglátnom a valódi jelentést.

A magyar társ, Tar Júlia, Brooke Fowler az USA-ból és Matyasovszki Fanni Sára a szimulációs gyakorlat második napján

Augusztus 3-án délután a villába 21 idegen érkezett, akikhez egy hétre rá csatlakozott 12, egymást előzőleg már ismerő előadó és mentor. Augusztus 13-án, kedd reggel 21 testvér távozott, akik nem sokkal ezt megelőzően 12 példaképtől és pártfogótól búcsúzhattak, beleértve két „anyukánkat”, Petrát és Paulinát is.

Fontos tudnivalók

A Bakala Alapítványról: A Bakala Alapítvány (Bakala Foundation) egy cseh családi alapítványi vállalkozás, amit Zdenek és Michaela Bakala hozott létre 2007-ben azzal a céllal, hogy ösztöndíjprogramokat biztosítson tehetséges diákoknak a világ vezető egyetemeire. 2010 óta az alapítvány több mint száz ösztöndíjprogramot finanszírozott diákoknak különböző szakterületekről, a természettudományoktól a humán tudományokig, valamint részt vesz különböző kulturális programok finanszírozásában, Csehországban és külföldön egyaránt. Az alapítvány munkájának fő célja fiatal, tehetséges diákok támogatása karrierjük elején; filozófiájuk szerint az oktatás a legjobb befektetés.

Forrás: https://www.bakalafoundation.org/en/o-nas

A Journey Journalism Bootcamp programról: A Journalism Bootcamp egy intenzív tíznapos kurzus, amit a Bakala Alapítvány minden nyáron Prágában rendez meg. A program célja a fiatal újságírók és a független újságírás támogatása szerte a világon, valós, életszerű elméleti és gyakorlati képzésen keresztül, amit a világ vezető újságírói és médiaszakértői tartanak minden évben.

Forrás: https://www.bakalafoundation.org/en/programy/journey/

Matyasovszki Fanni Sára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában