Geszteréd

2019.08.13. 12:58

Zarándokhely lehet Nyíritag

Az emlékmű elkészítése folyamatban van, az avatása ősszel várható.

Forrás: geszterediaranyszablya.hu

A régészek és a történészek számára jeles nap volt 1927. május 4.: a geszterédi határban, a Nyíritag nevű uradalmi majorság közelében a disznókat őrző Balázs János bojtárgyerek ugyanis arra figyelt fel, hogy az állatok csontokat és fémtárgyakat túrtak ki a földből. Mint kiderült, gazdag honfoglalás kori lelet­együttes került elő, s mindennek része volt egy aranyszablya is.

A négy évvel ezelőtt alapított Geszterédi Aranyszablya Társaság – amely felvállalta a múlt értékeinek megőrzését és a hagyományok ápolását – úgy döntött, hogy emlékhelyet állít az aranyszablyának.

A hét vezér faragott szobra

A lelőhelyen létesítendő emlékmű obeliszkje emléket állít a honfoglaló fejedelemnek, körülötte pedig a hét vezér faragott szobra lesz majd látható.

Mindegyik vezér kap egy kocsányos tölgyfát is, hiszen ez a fa áll a magyarság történetével legszorosabb kapcsolatban. Az emlékmű elkészítése folyamatban van, az avatása ősszel várható.

A Geszterédi Aranyszablya Társaság Áder János köztársasági elnöktől anyagi támogatást is kapott az aranyszablya másolatának elkészítésére, amelyre Szabó István fegyverkovácsot és Strohmayer Ádám cizellőrt kérték fel. A társaság azt szeretné, ha a szablya lelőhelye, Nyíritag zarándokhely, kultikus színhely lenne, ahol esetleg rendhagyó történelemórát is lehetne majd tartani.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában