kiállítás, vásár

2019.09.12. 15:30

Közfoglalkoztatási kiállítás -és vásár Nyíregyházán

Negyedik alkalommal szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közfoglalkoztatási kiállítást -és vásárt, az idei rendezvényen 80 település értékteremtő közmunka-programjába nyerhettek betekintést mindazok, akik Nyíregyházán a Kossuth térre ellátogattak.

– A Belügyminisztérium, mint a közfoglalkoztatás irányítója folyamatosan arra törekszik, hogy hasznos, értékteremtő és fenntartható programok valósuljanak meg országszerte, ez az expó ötletekben gazdag, s felvonultatja a helyi adottságokra és sajátosságokra, a mezőgazdaságra épülő programokat, látszik, hogy komoly energiákat fektetnek bele az önkormányzatok – mondta dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, a Közfoglalkoztatási kiállítás- és vásáron.

– Az idén 180 milliárd forintot, jövőre 140 milliárdot fordít az állam a Start- munkaprogramra, továbbra is az a cél, hogy minél több közfoglalkoztatott kerüljön át a versenyszférába, ugyanis a kormány a hazai foglalkoztatás bővítésének kulcsát az inaktívak, a regisztrált álláskeresők, és közfoglalkoztatottak munkaerő-piacra segítésében látja.

Egy gazdaságélénkítő csomagot is elindított ez év elején a kormány, amellyel a lemaradó térségekben szeretné csökkenteni a munkaerő-piaci hátrányokat, új munkahelyeket hoznának létre, amelyekkel meg lehet tartani a vidéki életközösségeket is. Ennek az egyik leggyorsabb útja, ha a közfoglalkoztatás során létrehozott termelői kapacitásokra építenek, és azokat fejlesztik tovább – hangoztatta a helyettes államtitkár.

 

Tárogatóval invitálták az idei, immár a negyedik Közfoglalkoztatási kiállítás -és vásárra a vendégeket Nyíregyházán a Kossuth téren csütörtökön. Dani Attila, Pusztadobos polgármestere fújta a hívó szót, s amíg nem kezdődött el a rendezvény protokoll része, az érkezők nézelődhettek a faházikók között, amelyekből a szabolcsi emberekre jellemző vendégszeretettel kínálták a finomabbnál finomabb falatokat, a megyében termelt gyümölcsökből és zöldségekből készült ételeket. A sütés, főzés illata a levegőben, a népi motívumokkal díszített textíliák az eladópultokon egy nagy agrár-és kézműves expó hangulatát idézték.

Nyolcvan megyei település mutatta meg termékeit, a kiállítást-és vásárt negyedik alkalommal szervezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal. Román István kormánymegbízottat a rendezvény házigazdájaként szólították a színpadra, ő nyitotta meg ünnepélyesen az egész napos programsort.

– Minden évben különleges nap a megye életében a közfoglalkoztatási kiállítás, hiszen itt mutathatják meg a települések a közfoglalkoztatási programban kialakított, saját ötletre alapozott, értékteremtő munkájukat, ami azt bizonyítja, hogy a közmunkában is lehet értékes, hasznos tevékenységet végezni – mondta a kormánymegbízott, aki azt emelte ki: a közfoglalkoztatás átmenti munkavégzés, a végső cél az, hogy az emberek az elsődleges munkaerőpiacon találják meg számításaikat.

– A versenyszférába áramlást állami támogatások is segítik, 2010-hez képest megyénkben felére csökkent a közmunkások száma, jelenleg 21500-an dolgoznak ebben a formában – tette hozzá Román István. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere arról szólt, hogy ez a foglalkoztatási forma visszaterelte az embereket a munka világába, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke pedig azt hangsúlyozta: a helyben készült, magas minőséget képviselő áruk, és kézműves munkák hozzájárulnak a települések identitásának megőrzéséhez. A közgyűlés alelnöke elismerést nyújtott át a megye közfoglalkoztatási programjának támogatásáért dr. Hoffmann Imrének, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkárának.

A helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az idén két célzott programmal szeretnék a gazdaságilag lemaradó térségeket felkarolni. Az egyik egy gazdaságélénkítő program, amelyben akár a közmunkaprogramokban létrehozott termelői kapacitásokra építve új munkahelyeket létesítenének – ezen üzemeknek, műhelyeknek biztosítani kell a fenntarthatóságát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 9 településén indulhat el komplex településfejlesztés, másik 7 településen pedig a felzárkózást segítik – tudtuk meg dr. Hoffmann Imrétől.

Egy 300 négyzetméteres filagória vitte el az aranyérmet az idei termékdíj-pályázaton. – Mezőladányban két termékkörben dolgozunk, az egyikben asztalosipari termékek, a másikban kovácsoltvas munkák készülnek.

Vannak ügyes kezű mestereink, rájuk építettük a programot, de ahogyan sokan másoknál, a kertészet és a növénytermesztés is bevált – mondta el Barta Attila polgármester. A pályázat második helyezettjének járó díjat Nyírbogát a száraztészta és konzervipari termékeiért kapta, a harmadik hely Ura község asztalosmunkáinak dicsérete.

A standoknál a varrott termékek mellett meg-megálltak a hölgyek – megtudtuk, hogy Kállósemjénben textilmanufaktúra működik, és Csaholcon is van egy varroda – ahogy ez utóbbi falu polgármestere, Al-Syed Katalin fogalmazott: a nőknek szerettek volna vonzó alternatívát kínálni.

– Kisebb tárolók, ajándékcsomagok, divattáskák, kötényeket készülnek varrodánkban, amibe pályázati pénzből vásároltuk meg a gépeket, a varrónők közül pedig néhányan az eredeti szakmájukban dolgozhatnak. Szeretnénk, ha hosszabb távon dolgozhatna együtt ez az összeszokott csapat, az asztalterítők, táskák egy része az önkormányzati intézményeknél hasznosul, s jó minőségben gyártunk piacra is.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában