Jósa András Oktatókórház

2019.09.03. 11:30

Nyíregyházán a világ vezető kézsebészei

A napokban a Jósa András Oktatókórház az egyik helyszíne a világ vezető kézsebészeinek rendezett oktatókurzusnak.

Forrás: Pixabay

Nem véletlen, hogy a többek között izraeli, angol, norvég, amerikai, brazil és dél-koreai sebészek és gyógy­tornászok ide érkeznek, ugyanis a szervezőbizottság magyar elnöke az a dr. Turcsányi István, aki a négyvégtag-bénult betegek felső végtagi helyreállító műtéteinek nemzetközileg elismert szakembere és főorvosa annak az oktatókórháznak, mely hazai központja a tetra­plég­ellátásnak.

Dr. Turcsányi István főorvos, dr. Adorján Gusztáv főigazgató és dr. Francz Monika orvosigazgató a sajtótájékoztató előtt | Fotó: Sipeki Péter

Fogat mosni, megfogni egy almát és a szánkhoz emelni mindennapi rutinmozdulat, ahogy egy betűt leütni a számítógép billen­tyűzetén is. Az egészséges emberek talán fel sem fogják, mekkora jelentősége van egyetlen ilyen mozdulatnak, ami a gerincsérült, négy végtagjukra lebénult társainknak megoldhatatlan feladat. Vagy mégsem?

Újraélesztett izmok

– Nem, nem lehetetlen, hogy ezeket a mozdulatokat megtegyék, sőt, olyan betegünk is volt, aki a műtétet és rehabilitációt követően távmunkát tudott vállalni, önállóbb életet élhet. De említhetem azt az autóversenyzőt is, aki visszatért a versenypályára, és a 14 futamos versenyen nyolcszor győzött. Tolószékben tették fel a dobogó legfelső fokára, de ismét versenyzett – érzékeltette két példával az Astellas-díjas dr. Turcsányi István főorvos, mi az igazi jelentősége a tetraplég (négyvégtag-sérült vagy -bénult) betegeken elvégzett fogásjavító, a kézfunkció helyreállítását célzó műtéteknek. A Jósa András Oktatókórház főorvosa, a speciális beavatkozás nemzetközileg is elismert szaktekintélye 2001-ben ismerkedett meg Jan Fridén svéd kézsebész professzorral, s felvetődött, hogy Magyarországon is el lehetne kezdeni a fogásjavító műtéteket, amihez a professzor szakmai segítséget ajánlott; egy évvel később Turcsányi doktor el is végezte az első operációját.

A műtét leegyszerűsített lényege, hogy a váll épen maradt izmainak áthelyezésével gyakorlatilag újraélesztik az izmokat, ami után a betegek képesek mozgatni a lebénult karokat és ujjakat, s az elveszett funkciók visszatérnek.

A világ élvonalában

A több mint egy évtizedes szakmai kapcsolat azóta is töretlen, mi több, a nyíregyházi főorvos és a svéd professzor már kilencedik alkalommal szervezi meg azt a nemzetközi kurzust, amelyre a világ szinte miden tájáról érkeztek sebészek. A konferenciának és oktatókurzusnak hatodszor házigazdája Nyíregyháza és a Jósa András Oktatókórház, mely ma a tetraplég betegellátás országos központja is.

A mostani képzésen 14 kézsebész (Izraelből, Brazíliából, Németországból, Dél-Koreából, Hollandiából, Angliából és az USA-ból is érkeznek szakemberek) és 17 gyógytornász vesz részt, akik korszerű műtéti fogásjavító eljárásokkal és rehabilitációs ­kezelésekkel ismerkednek meg.

– Nagyon fontos minőségi mutató egy kórház életében, ha nemcsak európai, hanem világszínvonalú műtéti beavatkozásokat végeznek az intézményben – mondta az oktatókurzusról tartott sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A megyei kórházak főigazgatója kiemelte: a négyvégtag-bénult betegek ellátása rendkívül bonyolult és nagy felkészültséget igényel, az pedig, hogy a világ kézsebészei Nyíregyházán tanulják meg a műtéti eljárást, azt bizonyítja, kórházunkban magas színvonalú a sebészeti ellátás. A Jósa András Oktatókórházban évente 30-40 műtétet végeznek el, de tény, információhiány miatt nagyon sokan nem tudnak erről a lehetőségről.

– Minden négyvégtag-bénult betegnek lehet – eltérő mértékben – segíteni ezzel a műtéttel, ami az életminőségükben is jelentős eredményt hoz – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Francz Monika orvos­igazgató elmondta: az országban évente 250 ember szenved olyan balesetet, amiben a nyaki gerincvelő sérül, s mind a négy végtagja lebénul.

– Egyetlen pillanat elég, hogy a nagyon súlyos állapot kialakuljon, azonban a speciális műtéti eljárással sokak életminőségét lehet javítani, ezért a kórház menedzsmentje minden támogatást megad ahhoz, hogy a fogásjavító, a kézfunkció helyreállítását célzó műtét technikáját minél többen tanulják meg – mondta.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában