Pócspetri

2019.09.17. 17:30

Igazságtétel a bátran cselekvőkért

Történelmi emlékhellyé avatták az egyházi iskolák államosítása elleni 1948-as tiltakozás helyszínét, a polgármesteri hivatal épületét kedden Pócspetriben.

Annak a nemzetnek, amely méltón ismeri múltját, mindig lesz jövőképe. Ennek a gondolatnak a jegyében leplezték le kedden azt a sztélét és emléktáblát, amely egy fontos történelmi és nemzeti pillanatot hivatott jelképezni. Magyarország kormánya az 1948-as pócspetriben lezajlott események emlékére a polgármesteri hivatalnak is otthont adó egykori Irinyi-kúriát 2018. május végi döntésével emlékhellyé nyilvánította. A falu még 2016-ban kezdeményezte a hely felvételét az emlékhelyek sorába, és az ügyben excellenciás főtisztelendő dr. Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke is közbenjárt az Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál. Mindezek után kormányrendelet született, amit a mostani esemény emelt ünneppé.

A „Pócspetri-ügy” több évtizedet magába foglaló rehabilitációja tulajdonképen nem is ezzel, hanem Ember Judit dokumentumfilmjének elkészültével kezdődött, hogy több nemes kezdeményezés után elérkezzünk a mához. Tamás György, Pócspetri polgármestere nem csak erre emlékeztetett: – Fontosnak és kötelességünknek érezzünk őseink hitének, hűségének, kitartásának megőrzését és ápolását – nyomatékosította a faluközösség nevében.

Őt követően dr. Simon Miklós számokkal is igazolta, hogy a nemzeti összetartozás kormánya odafigyel Pócspetrire. Tíz közösségi pályázat eredményeként 250 millió forint érkezett a településre, öt vállalkozó pedig 500 millió forint értékű pályázati pénzzel gazdagította a kis szabolcsi falut, ami munkahelyteremtő és technológiai fejlesztést tett lehetővé. – De ettől is fontosabb, hogy most a rendszerváltás utáni történelem egyik meghatározó eseménysorozatának a részesei lehetünk, az ország egyik legnemesebb címének átadásán – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

A továbbiakban Radnainé dr. Fogarasi Katalintól, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójától megtudhattuk, hogy az országban összesen 69 emlékhely van, amelyből 52 történelmi, 17 pedig nemzeti, az előbbiek között Pócspetrivel. – A településnek azért is helye van a történelmi emlékhelyek között, mert a magyarországi kommunista államhatalom erőszakos kiépítését szimbolizálja, annak felkiáltójele – hallhattuk a kijelölésre jogosult intézet főigazgatójától.

Zárásképpen emelkedett szólásra az ünnepség különleges díszvendége, dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök helyettes. – Mit tett ez a kis szabolcsi falú, hogy kiérdemelje a megtisztelő rangot? Tett valami világrengetőt? – kezdte költői kérdéssel, majd részletesen felidézte a 71 évvel ezelőtt történteket, amely az egész katolikus egyházat súlyosan érintette, és amibe egy egész falu belerokkant. – Nem mindegy, hogy cselekszünk vagy csak megtörténnek velünk a dolgok.

Pócspetriben a falu apraja-nagyja oda mert menni a községháza elé, hogy tiltakozzon az iskola államosítása ellen – emlékeztetett dr. Semjén Zsolt. – Méltó, hogy mindannyian elismerjük a mártíromságot, az igazságtalanul elszenvedett meghurcoltatást. A mostani elismerés pedig nem más, mint igazságtétel: kései, utólagos köszönet – zárta beszédét, majd a világi és egyházi méltóságokkal közösen leleplezték a Zsigmond Attila alkotta sztélét, és a rajta lévő emléktáblát.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában