Máriapócs

2019.09.17. 19:22

Transzcendens távlatot adott a nemzetnek

Az ország, azon belül Máriapócs hívő közössége örökre megőrzi II. János Pál pápa emlékét.

Huszonnyolc év után kedden hivatalosan is megtartották Máriapócson a Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségét, és a jeles esemény alkalmából emléktáblát avattak, amely helyi fafaragó művész, Borsi György munkája. Az ünnepségen számos egyházi és világi méltóság mellett ellátogatott a helyszínre dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök helyettes, illetve Jelzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövet is.

A tér arról nevezetes, hogy itt találkozott a katolikus hívekkel 1991-ben a Szentatya, II. János Pál, és ezen a területen állították fel a pápalátogatás monumentális színpadát. Nemrég viszont – ahogy arról köszöntőjében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, és dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is szólt – európai uniós forrásból, 260 millió forintból csodálatos közösségi színtér jött létre itt kilátóval, középpontjában egy hatalmas Krisztus szoborral.

Az emlékezők leginkább személyes élményeiket idézték fel az egykori pápalátogatás kapcsán. Papp Bertalan polgármester akkor még csak polgárőrként biztosította a Szent Liturgia helyszínét háromszázezer emberrel a háta mögött. dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az első pápai üzenet, és a szentatya temetése kapcsán emlékezett. Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita pedig dr. Keresztes Szilárd püspöknek, a pápalátogatás szervezőjének az emlékirataiból idézett.

– Monográfiát lehetne arról írni, mi mindenért lehet hálás Magyarország, Közép-Európa, és az egész emberiség a nagy pápának – kezdte emlékező beszédét dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, egy politikai és egy spirituális aspektussal igazolva a nemzet oldaláról az iménti állítást. Meglátása szerint ugyanis a szabadságunkat három embernek, Ronald Reagennek, Mihail Gorbacsovnak és II. János Pál pápának köszönhetjük. Hármójuk közül is leginkább a szentatyának, aki – akárcsak Szent István királyunk a maga idejében – az immanens magyar történelemnek azzal adott transzcendens távlatot, hogy Mária országának ismerte el a nemzetet, spirituálisan is megerősítve azt.

– Illő és üdvös, hogy II. János Pál nevét viselje ez a megszentelt tér, emlékeztetve tanítására. Adjunk hálát a Jóistennek, mert megadatott, hogy ilyen nagy pápa uralkodása alatt élhettünk – fogalmazott dr. Semjén Zsolt.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában