klímavédelem

2019.10.09. 07:21

Akcióterv a klímavédelemért

A munkaanyagot uniós támogatás felhasználásával készítették el a szakemberek.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elkötelezett a klímavédelem és a fenntarthatóság mellett – fogalmazott Seszták Oszkár. A megyeházán megrendezett keddi sajtótájékoztatón a megyei önkormányzat elnöke kijelentette: elkészült az a Fenntartható Energetikai és Klíma Akciótervek (SECAP) munkaanyaga, melynek társadalmasítása, társadalmi egyeztetése a napokban kezdődött meg. Az anyagot közel 150 millió forintos uniós támogatás felhasználásával készítették el a szakemberek.

Több fejlesztés

A sajtótájékoztatón elhangzott: a megyei önkormányzat az elmúlt években több olyan fejlesztést is koordinált, melyek a megyéből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését szolgálták. 2018-ban elkészült egy klímastratégia, ennek folytatásaként pedig elkezdődött a „Fenntartható energetikai és klímacselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” elnevezésű projekt, s elkészült a Fenntartható Energetikai és Klíma Akciótervek (SECAP) című munkaanyag is.

Az akcióterv társadalmasítása október elsején kezdődött el, bővebb információt a www.szszbmo.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők, a dokumentumokkal kapcsolatos észrevételeiket pedig október 18-ig küldhetik meg.

Segít a tervezésben

A projekt eredményeképpen a megye Leader-térségei, -települései SECAP dokumentumokkal fognak rendelkezni. Seszták Oszkár beszélt arról is, hogy ez milyen pozitív hatással lehet a települések életére. Eszerint az akcióterv statisztikai és tényadatokon, valamint részben potenciálszámításokon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok (önkormányzati létesítmények, gépjárműflotta, lakosság, közlekedés) energiafogyasztásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról.

Ezen adatok ismerete már rövid távon is jó alapul szolgál beruházások, projektek tervezéséhez. Ezenfelül több uniós támogatási program kiírása esetében pozitív hatással bír az, ha az önkormányzat rendelkezik energetikai akciótervvel.

A keddi rendezvényen elhangzott: az akcióterv végrehajtása a teljes megyei lakosság, valamint intézményi, vállalkozói, mezőgazdasági vállalkozói kör és a Leader-közösségek együttműködését igényli.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában