Szalagavató

2019.10.25. 10:22

Kölcseys szalagavató, avagy életed legszebb estéje

A szalagavató. Ez egy egyszerű, tíz betűs szó, mégis a hallatán gyönyörű báli ruhák, színpompás keringők, pörgős osztálytáncok és egy kellemesen töltött éjszaka lebeg mindenki szeme előtt.

Ez az este minden középiskolás vágya, az a pillanat, amely az iskolai évek alatt a legszebb, a legkülönlegesebb estéjük lesz, tehát ez az oka annak, hogy ekkora rajongást és izgatottságot vált ki a tanulókból a szalagavató időszaka.

 

A szalagtűzés hagyománya már a 18. századtól létezik, viszont az elmúlt kétszáz évben egyre nagyobb kultusz és ünnepélyesebb hangulat övezi. Ez az egyszerűnek tűnő szó mégsem olyan egyszerű, hiszen bonyolult tervezést és előkészületeket igényel az ünnepség. Nos, a szervezést már tizenegyedik osztályban el kell kezdeni, amikor ki kell választani a szalagavató időpontját és az ünnepség helyszínét. Azonban el kell dönteni ebben a tanévben még valamit, talán a legfontosabb dolgot, hogy mit szeretne táncolni az osztály. Ezután elkezdődnek a próbák a tizenkettedik évfolyamot megelőző nyáron és a végzős év szeptemberében. A felkészülési idő rengetegnek tűnhet, viszont egy szempillatás alatt elrepül. A bohókás, vidám hangulatú táncpróbák tömkelege nemcsak jókedvet és remek kikapcsolódást szereznek a tanulóknak, de segítettek abban is, hogy az osztályok jobban összetartsanak.

A várva várt este hamar elérkezett, és boldogan, ámbár mégis könnyekkel teli szemekkel vonultunk végig a színpadon, a büszkén viselt szalagunkkal. Az igazat megvallva, a legtöbb barátomnak és nekem is, a szalagtűzés pillanata volt a legszebb, hiszen ekkor voltunk a legbüszkébbek arra, hogy kölcseysek lehetünk.

Ezután jómagam nyithattam meg a műsort egy Nagy Bogi énekkel, majd Boda Izabella következett Katona Klári egyik dalával, ezután pedig Tóth Amina csodálatos modern táncával folytatódott a műsor. A szóló produkciók után a keringők és osztálytáncok sora következett. Elsőként a 12. A osztály egy Quenn egyveleggel repített minket vissza a rock&roll korszakába, majd a 12.D osztály pedig egyenesen a cirkuszok világába kalauzolt bennünket. A 12. C osztály műsorával újra átélhettük a magyar retro zenék hangulatát és időszakát, végül pedig a 12. B osztály a filmek és mozi világába repítette el a közönséget. Ezeket a pörgős és igazán színvonalas osztálytáncokat pompás keringők kísérték. Ezen a téren is széles volt a paletta, hiszen a három keringő között voltak igazán különleges klasszikus táncok és a megszokottól eltérőt, formabontót is láthattunk.

A műsort egy közös vacsora és pezsgős koccintás kísérte a tanárokkal, majd egy fantasztikus bállal zártuk le az estét a Nyíregyházi Egyetemen.

Véleményem szerint nagyon színvonalas, szép és sokszínű műsorokat láthattunk a 2019. október 12-én megtartott szalagavató ünnepségünkön, ami minden résztvevő odaadó, kitartó és szorgalmas munkáját tükrözte. Úgy vélem, hatalmas köszönet illeti a produkciókat betanuló 12. évfolyamos tanulókat, a lelkes és odaadó szervező munkát végző szülőket és tanárokat is. Mindezek nélkül nem valósulhatott volna meg ez az életreszóló és csodálatos este.

- Tótfalusi Fanni, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 12. B osztályos tanulója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában