velence víz alatt

2019.11.16. 09:30

Karnevál helyett katasztrófa

Nyíregyházán is sokan aggódnak Velencéért, hirtelen leálltak a foglalások.

Fotós: AP

Szívszorító látványt nyújt a közkedvelt turisztikai célpont, Velence. A heves esőzések után kedd óta a víz az úr az olasz városban: éjszaka 187 centiméterre kúszott fel a vízszint, ami megközelítette az 1966-os, a Szent Márk téren mért 194 centiméteres rekordot. Sok helyen a térdig érő gumicsizmával sem lehet közlekedni.

Felbecsülhetetlen a kár

Halálos áldozatai is vannak a katasztrófának: áramütés miatt két idős ember vesztette életét Pellestrina szigetén, melyet szintén elöntött a tenger. – Eddig sokan foglaltak utat nálunk a februári, velencei karneválra. Amióta hallják a híreket és a lesújtó képeket, többen kerestek fel bennünket, és érdeklődnek, hogy mi lesz az utazásukkal.

Mi sem tudjuk a választ, megjósolhatatlan, hogy mi várható három hónap múlva. Az áradás óta leálltak a foglalásokkal – közölte érdeklődésünkre Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda vezetője.

– Sokszor jártam Velencében, és nagyon kedvelem a várost. Emlékszem, amikor először megérkeztem, kerestem a Sóhajok hídját, és hiába mentem át rajta többször is, csak utólag döbbentem rá, hogy arról van szó.

Egy monumentális építmény képe volt bennem. Szeretek gondolában ülni, Velence a romantikus lelkeknek való. Szomorú mindaz, ami ezekben a napokban ott történik.

Egyelőre felbecsülhetetlenek a károk. A Szent Márk-székesegyházban a sós víz elárasztotta a kriptát, a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat is. Luigi Brugnaro polgármester azt kérte a kormánytól, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és térségét.

LTL


Elsodródott gondolák

A velencei Ca’Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken. A gondolákat a szél elsodorta. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki, több vaporetto (vízibusz) szintén a rakpartokra vagy a velencei csatornákon sorakozó facölöpöknek sodródott. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak. A Velence közeli Chioggia utcáit is 170 centiméteres víz öntötte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában