Jegyzet

2019.12.26. 09:00

Az ajándékozás ünnepe

Kocsis Fülöp

Néha félünk ezt kimondani! Pedig nem félrevezető, hisz az ünnep lényegére világít rá. Igen, karácsony az ajándékozás ünnepe. S nem csupán azért, mert a pásztorok is hoztak ajándékot a kis Jézuskának, amijük volt: tejet, vajat, sajtot, báránykát – a népi betlehemes szereti ezt kiszínezni; vagy a napkeleti bölcsek, akik már gazdagságukból hoztak nemes ajándékokat: aranyat, tömjént és mirhát.

A karácsonyi ajándékozásnak elsősorban nem ez az alapja, hogy mit hozhatunk a kis Jézuskának, hanem az az isteni gondolat, hogy maga a kis Jézuska az igazi ajándék. Benne maga Isten ajándékoz meg minket, mégpedig önmagával.

Amikor azt mondjuk, ajándékainkban egy kicsit mindig mi is benne vagyunk, az átadott meglepetésbe saját magunkat, a szeretetünket csomagoljuk be, akkor ezzel a tettünkkel is az Isten ajándékára utalunk, őt utánozzuk. Ő képes volt teljes valóját becsomagolni a karácsonyi ajándékba, a betlehemi gyermek az Isten Fia, benne jelen van az Isten teljes valósága. Ezt mi csak töredékesen tudjuk utánozni, de önkéntelenül mégis ezt tesszük.

Próbálunk olyanok lenni, mint az Isten. S ez nagyon helyénvaló. Minél inkább sikerül magunkat beletennünk az ajándékunkba, annál jobban követjük ezt az isteni mintát. Annál inkább sikerül szeretnünk, annál inkább megvalósul bennünk az Isten szeretete. Érdekes módon minden egyes adott és kapott ajándékkal növekedhet bennünk a szeretet, az Isten szeretete.

Mert szeretet kell ahhoz, hogy jó ajándékot tudjunk adni, de szeretet kell ahhoz is, hogy a kapott ajándékot jó szívvel tudjuk elfogadni. Karácsonykor ez a kölcsönös szeretet növekedhet bennünk. S ilyenformán talán nem is baj, hogy évenként csak egyszer van karácsony, ha az év többi napján is ebből a karácsonyi szeretetből élünk.

Persze, elfelejteni sem szabad. Főként az isteni ajándékot, melyet egyszer s mindenkorra megkaptunk. Most már csak élnünk kell vele. Istenem, ezen a karácsonyon minden megváltozhat, ha többé nem feledjük el, hogy Istent utánozva mindennap éljünk ezzel a szeretettel!

Kocsis Fülöp érsek-metropolita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában