kemecse

2019.12.09. 07:03

Újabb öt évre választották meg elnöknek Lipők Sándort

Tisztújító közgyűlést rendezett a napokban a Kisvárosok Szövetsége.

Újabb öt évre szavazott bizalmat Lipők Sándor elnöknek, Kemecse polgármesterének a Kisvárosok Szövetsége. A szervezet december 5-én Visegrádon tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen a delegáltak titkos szavazással, 100 százalékos támogatottsággal a következő ciklusra is elnöknek választották Lipők Sándort, aki a megválasztását igen nagy megtiszteltetésnek tartotta, de mint kijelentette, nagy felelősség is egyben.

Törvények előkészítése

A közgyűlés szintén titkos szavazással döntött a három alelnök személyéről is. Az elkövetkező öt évben alelnökként segíti az elnök munkáját Michl József, Tata polgármestere, Nagy Sándor, Kistelek polgármestere, dr. Sütő László, Marcali polgármestere.

Ezt követően sor került az ellenőrző bizottság tagjainak megválasztására is, ezt a feladatot Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere, Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere látják majd el az elkövetkező öt esztendőben.

A Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége az első önkormányzati választás után, 1990. november 22-én alakult meg Jászberényben. (A szervezet neve később lett Kisvárosok Szövetsége.) A szövetség tagjai kezdettől fogva azt a célt tűzték ki, hogy a politikai-érdekvédelmi tevékenység mellett az önkormányzatok számára szolgáltatói munkát is végezzenek, ami kezdetben és ma is leginkább jogi szolgáltatásokban valósul meg.

Az elmúlt időszakban a szövetség részt vett minden jelentősebb, az önkormányzatok életét érintő törvénytervezet előkészítésében. Ebbe igyekeztek bevonni a tagönkormányzatok szakembereit is, és folyamatosan részesei az éves költségvetési törvények előkészítéseinek is. Több beadványt nyújtottak be a városi sajátos érdekek miatt az Alkotmánybírósághoz, s ezek a beadványok sikeresek voltak: pl. lakások kényszer­értékesítése, gázprivatizáció után járó önkormányzati részesedés, állami vállalatok által használt belterületi földek utáni részesedés.

Szoros kapcsolatban

Jelentős kapcsolatot alakítottak ki más országos hatáskörű szervezetekkel. A Megyei Jogú Városok Szövetségével állnak szorosabb kapcsolatban, ezzel a szervezettel 1993-ban együttműködési szerződést írtak alá. A Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége 2003. december 5-én létrehozták a Magyar Városok Szövetségét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában