COVID-19

2020.02.14. 07:54

A nyárra jósolják a koronavírus végét

Valamelyest csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma.

Jinan megye, 2020. február 12. Egy nõ tüdeje komputertomográfos vizsgálatának eredményét nézi meg egy orvos a kínai Santung tartományban fekvõ Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én. A koronavírus elõidézte tüdõgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. MTI/EPA/Featurechina

Fotó: MTI/EPA/FEATURECHINA

Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus-járványnak, de addig a százezret is elérheti a fertőzöttek száma – közölte a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa csütörtökön a köztelevízióban.

Szlávik János ezt azzal indokolta, hogy a koronavírusok nem szeretik a nyarat, a SARS-járvány is akkorra ért véget.

Óvintézkedések

– Jelenleg csökken a fertőzöttek száma, ami részben annak köszönhető, hogy az országok nagy erőfeszítéseket tesznek a behurcolás és az esetleges behurcolás utáni fertőzések elkerüléséért – mondta az infektológus.

Akár egy éven belül hatékony és biztonságos védőoltás állhat rendelkezésre, de már most is vannak olyan, korábban is ismert gyógyszerek, amelyek hatékonynak tűnnek a vírus ellen.

A magyarországi influenzaszezonnal kapcsolatban elmondta: a járvány elején sok idős betegedett meg, jelenleg viszont főleg gyerekek kapják el.

A gyerekeknél általában gyorsabb lefolyású a betegség, és igen ritkán alakulnak ki szövődmények.

– A járvány most tetőzik majd, ezért aki teheti, maradjon otthon, ha lázas, fáj a torka, és izomfájdalma van – javasolta Szlávik János.

Sajtóinformációk szerint a vírus elleni védekezés legmagasabb fokozata van érvényben a kiinduló országban, Kínában.

Az embereket felszólítják, viseljenek szájmaszkot, és szigorúan tartsák be a higiénés szabályokat.

A kínai Hupej tartománybeli egészségügyi bizottság csütörtökön közölte, hogy 1310-re nőtt a vírus okozta halálesetek száma a területen. Az elmúlt napokban az is kiderült, hogy a vírus elleni oltóanyagot csak hónapok múlva tesztelhetik emberen.

MTI, KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában