Megnyitotta kapuit az UHTK

2020.02.16. 17:06

Ami nekünk hulladék, másnak kincs

Megnyílt az Újra­használati és Tájékoztató Központ Nyíregyházán.

Éberhardt Gábor a gazdára váró tárgyak között

Fotó: Dodó Ferenc

Újabb elemmel bővült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hulladékgazdálkodási rendszere.

Pénteken délelőtt megnyitotta kapuit Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosai számára az Újrahasználati és Tájékoztató Központ (UHTK) az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladékudvarában a Kerék út 1. szám alatt.

Éberhardt Gábor a gazdára váró tárgyak között
Fotó: Dodó Ferenc

Időutazás

Valódi időutazás fogadott a hulladékudvaron felállított konténerházban. Még nem telt meg az épület, de szembeköszönt gyerekkorom néhány emléke, a fekvő porcelánkutyus vagy a sünit simogató kisfiú szintén porcelánból (a porcelánsün tüskéi nem szúrnak, mert nincsenek neki). Ami azonban a leginkább foglalkoztatott, hogy ki volt az, aki egy Kovács Margit-kerámiáról készített fotót kereteztetett be valamikor, és rakta ki a falra, mert az érdeklődők akár ezt is elvihetik. De nem azért mentünk el a hulladék­udvarba, hogy eltérő ízlésekről cseréljünk eszmét, hanem arról váltsunk szót, miért jött létre ez a kezdeményezés.

Ha nem keletkezik hulladék

– Sokszor esik szó a hulladékok szelektív gyűjtéséről, azok újrahasznosításáról, viszont az igazi megoldás az, amikor hulladék nem is keletkezik – mondja Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A hulladékok keletkezésének elkerülésére jó megoldási lehetőség az újrahasználat. Ez esetben az adott terméket átalakítás nélkül újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Sokszor végig se gondoljuk, hogy ami számunkra felesleges, más számára még hasznos lehet, vagy újragondolva annak funkcióját, adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani azokat. A feleslegesnek ítélt, számunkra már értéktelen, de más számára még hasznos holmik nemcsak a környezettudatos életvitelhez járulnak hozzá, hanem fontos szerepet játszanak abban is, hogy javítsák mások életminőségét azáltal, hogy újrahasználják.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ebben szeretne egy kapocs szerepet betölteni az újrahasználati központ megnyitásával.

Minimális díj

– Az UHTK-ban a lakosok ingyenesen adhatják le a feleslegessé vált tárgyaikat regisztrálás után, míg a tárgyak elvitelére szintén regisztrálással, a csekély raktározási díj készpénzes megfizetése után van lehetőség. Az átvételre szánt termékek esetében fontos szempont, hogy azok jó állapotúak, megfelelő minőségűek, eredeti rendeltetésük szerint mások számára még használhatóak legyenek. Az UHTK-ban bárki által leadhatók lakberendezési tárgyak, bútorok, sport­eszközök, konyhai eszközök, könyvek, feleslegessé vált, de még biztonságosan használható nem elektromos eszközök.

A cél az átvett tárgyak minél nagyobb arányú visszajuttatása, ezzel a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése.

Az UHTK minden pénteken 8 és 16, szombaton 8 és 14 óra között tart nyitva.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában