figyeljünk, segítsünk!

2020.02.25. 07:07

Egy kis odafigyelés akár életet is menthet

Megegyezés kérdése, hogy be kell-e mennie a házba a gondozónak.

HOME HOSPITAL Reportage on a home health care service in Savoie, France. A nurse chats to a patient. AMELIE-BENOIST / BSIP

Forrás: Illusztráció

Fotó: AFP

Múlt héten számolt be lapunk arról, hogy egy férfi holttestét találták meg az otthonában, miután a szomszédoknak feltűnt, hogy az ételhordót senki sem vette le a kerítésről. Előbb azt hitték, elutazott a férfi, majd azt vették észre, hogy rendőr és mentőautó áll a ház előtt.

Egyedül élt

Az eset részleteiről Bordás Béla, Nyíregyháza városgondnoka úgy számolt be, hogy amikor a 65 éves, Sóstóhegyen élő férfira rátaláltak, már több napja nem vitte be a kiszállított ételt. Az azt megelőző héten csütörtökön és pénteken is ott maradt az ebédje a kerítésre akasztva.

Hétfőn este két, szolgálatba induló polgárőr figyelt fel a három érintetlen csomagra. – A polgárőrök a protokoll szerint azonnal hívták a központi segélyhívót, majd megérkeztek a rendőrök és a mentők.

Az idős férfiről a mentősök megállapították, hogy már több nappal azelőtt elhunyt.

A rendőrök bűncselekményre utaló nyomokat nem találtak, államigazgatási eljárás keretében vizsgálják a körülményeket. Azt, hogy pontosan mi okozhatta férfi halálát, az igazságügyi boncolás fogja kideríteni – tette hozzá Bordás Béla.

– Szeretném felhívni azoknak a városlakóknak a figyelmét, akiknek a közvetlen közelükben vagy ismeretségi körükben idősek, főleg egyedül élők laknak, hogy figyeljenek rájuk – hangsúlyozta Bordás Béla.

– Ha több napja nem látták őket, érdeklődjenek felőlük, tegyék meg a szükséges lépéseket, és hívják a 112-t. Nyíregyházán többször is előfordult, hogy amikor valaki napok óta nem hallott idős szomszédja felől, ezt jelezte a segélyhívón, és megtörtént, hogy a mentőszolgálat munkatársai a tűzoltók segítségével bejutottak a házba, de sajnos már nem tudtak segíteni.

Vannak különbségek

– Valóban nagyon fontos az egymásra figyelés – erősítette meg lapunknak egy névtelenséget kérő, szociális területen dolgozó szakember, s kifejtette, hogy nagy a különbség aközött, hogy valaki házi segítségnyújtást kap, vagy mindössze az ételt szállítják ki neki onnan, ahol megrendelte a szociális étkeztetést.

– Akinek csak annyi a dolga, hogy kiszállítsa az ételt, és elvigye az üres ételhordót, annak nem kötelessége minden­nap bekopogtatni az ajtón, főleg ha úgy egyeztek meg, hogy az ételest az ajtó előtt, a villanyóraszekrényben vagy a kerítésre fel­akasztva kell hagyni.

Vannak olyan „nagy tekergők”, akik 1-2 napra elutaznak szó nélkül, nem mondják le az ebédet, majd szabadkoznak, így legközelebb is arra gondolhat a kiszállító, hogy elutazott.

Persze 2-3 nap után már ők is érdeklődnek, ha látják az ott maradt ételt – mondta a több mint egy évtizede a szociális szférában dolgozó szakember, s rá is világított a különbségekre.

Amikor valakit házi segítségnyújtásba vesznek, személyi segítséget kap, mindig egyénre szabottan határozzák meg, hogy mire van szüksége. Ez lehet vérnyomás- és cukormérés, gyógyszerfelíratás és -kiváltás, kapcsolattartás a háziorvossal, fürdetés, etetés, mosás, vagy abban a szobában, ahol tartózkodik, takarítás.

Az elvégzett feladatról, az ellátottnál töltött időről mindig pontos napi jelentés készül.

Hétfőn mindig

– Egy segítségnyújtóra naponta hét ellátott jut, hétfőtől péntekig látjuk el a feladatunkat, ami sokszor nehéz, tele van kihívással, de mégis nagyon szép, hiszen segíthetünk – mondta a szakember, s persze arra is kitért, van, aki csak arra tart igényt, hogy hetente kétszer meglátogassák és beszélgessenek.

– Hétfőn, a hétvége után mindenkihez elmegyünk, hiszen két nap hosszú idő. Aki ágyban fekvő, nehezen mozog, ott kapunk lakáskulcsot, van olyan ellátott is, aki hetente háromszor kezelésre jár, nem tudjuk, hogy mikor hozzák haza, így csak hetente kétszer megyünk hozzá, de így is öt napig biztos, hogy figyelnek rá – magyarázta a szakember.

Mivel a házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni, sokan azzal spórolnak, hogy csökkentik a látogatás számát, akik pedig nem ingyen kapják az ebédet, azok 1-2 napra hetente le is mondják.

– Kirívó esetekben, amikor teljesen hiányzik az együttműködés, 5-6 alkalommal nem engednek be minket, és az ellátott határozottan kijelenti és alá is írja, hogy nem kéri az ellátást, mert például csak a családtagok ragaszkodnak ehhez, ő nem, akkor meg lehet és kell szüntetni a szolgáltatást – említette a szociális szakember, de gondnokoltak vagy gondnokság alatt lévők nem hagyhatók ott, az ellátásuk, ápolásuk nem szűnhet meg.

– Ha idős, egyedül élő, beteg ember lakik a szomszédunkban, figyeljünk rá, kopogtassunk be hozzá, mert lehet, hogy ezzel az életét mentjük meg – jegyezte meg a szakember.

– Ha azt látjuk, hogy nem szedi a gyógyszereit, megváltozik a viselkedése, értesítsük a háziorvost, a gondozási központot, súlyosabb esetben hívjunk mentőt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában