érdekes lelet

2020.02.04. 07:20

Fürdőshow a múltból: medencék a klubban (fotók)

A gőzfürdő 1912–19 között működött a helyőrségi klub helyén.

Fotó: Dodó Ferenc

Mint ahogy arról lkorábban is beszámoltunk: a régi helyőrségi klub felújítására a megyeszékhely önkormányzata 755 millió forint támogatást nyert. Az épületet, amely a Szindbád nevet viseli majd, a Móricz Zsigmond Színház fogja üzemeltetni.

A nyíregyháziak nagy részének – a negyvenes korosztálytól idősebbeknek mindenképpen – biztosan vannak „hemós” élményeik.

A régi helyőrségi klub báljain, zenés-táncos mulatságain több ezren koptatták a parkettát,

ám az épület állapota annyira leromlott, hogy hosszú évek óta csak a zárva táblával találkozhattak az arra járók, akik most azt láthatják, hogy a körbekerített, immár tető nélküli épületben munkások dolgoznak, őszre ugyanis megújul Nyíregyháza egyik legismertebb épülete.

Csiszolt műkőből készült

A kivitelezők múlt csütörtöki napja meglepetéssel indult: megtalálták ugyanis az egykori Hungária gőzfürdő két medencéjét.

– Ez volt az étterem, mellette a konyha – csütörtökön itt szedtük fel a padlózatot, amikor gép beleakadt valamibe – mesélte lapunknak a kivitelező cég, az Imbrex95 Kft. ügyvezető igazgatója, Som János, aki megmutatta a két medencét – az egyik jóval nagyobb – és a kisebbik mellett lévő vízfolyókát.

Fotó: Dodó Ferenc

– Nagyon kemény anyagból, csiszolt műkőből készült, és látszanak az ülőkék is, amiket két sorban helyeztek el. Néhány méterrel arrébb elkezdtünk ásni, de nem egészen egy méter mélyen már ott is volt a talajvíz. Mivel a két medence a magasságba belefér, a mi munkánkat nem befolyásolja – nem bontjuk tovább, hanem befedjük: erre jön az új padlóréteg, ami minden igényt kielégítően víz- és hőszigetelő lesz – mondta Som János, aki azt is megmutatta, milyen sok helyen láthatóak az átépítések nyomai, az utólagos munkák, és azt is, a megújult épületben mi hol kap majd helyet. És hogy mi is az, amire a munkások bukkantak?

Isiász, reuma

– Egészen rövid ideig, mindössze 1912–1919 között működött a Hungária gőz- és kádfürdő a mai helyőrségi klub helyén. Két évtizeddel korábban, 1891-ben nyílt meg a nagy lovassági laktanya, s vonult be Lenk Albert parancsnoksága alatt a császári és királyi 14. huszárezred.

Fotó: Dodó Ferenc

– A katonatiszteknek a város az akkori Széna – később Dessewffy, majd Bessenyei – téren biztosított szolgálati lakásokat a Melhouse János tervei alapján készült épületben.

Ezt egy helyi vállalkozó, bizonyos Sándor Mór 1912-ben átalakította, s megnyitotta a Hungária gőz- és kádfürdőt,

ahol főként

isiásztól és reumától szenvedőket kezeltek iszapos borogatással és tagfürdőkkel

– mondta el lapunk érdeklődésére Ilyés Gábor.

A nyíregyházi helytörténész megjegyezte: a városlakókat nem igazán hozhatta lázba a szolgáltatás, tekintve, hogy Sándor Mór már a következő évben megvételre ajánlotta a Hungáriát a település vezetésének, akik azonban visszautasították.

– Stéger Ignác 1918-ban még bérelte a fürdőt, rá egy évre viszont a bezárásról szóltak a korabeli hírek. Az épületben – melyet később megvett a város – 1923-ban csendőriskola nyílt, ekkor tüntették el a medencéket is, melyek most előkerültek – mesélte.

Egyedülálló látványosság

A felújításról tartott tavaly november végi sajtótájékoztatón Kirják Róbert, a nyíregyházi teátrum ügyvezető igazgatója azt mondta: az volt a céljuk, hogy egy országosan is egyedülálló turisztikai látványosságot hozzanak létre, ezért döntöttek úgy, hogy az épületben színháztörténeti múzeumot alakítanak ki.

Fotó: Dodó Ferenc

– Ennek legfőbb attrakciója egy 3D-s mozi, ahol az egyes színháztörténeti korszakok élményszerűen jelennek meg. A színházi hangulat kialakításához installációk, jelmezek, kellékek járulnak hozzá,

a látogatókat pedig különleges élmények is várják.

Erről egyrészt az a fotótükör gondoskodik, amelyben jelmezekben láthatják magukat a vendégek, és le is fotózhatják magukat, a greenboxban pedig színházi hátterek előtt készülhetnek képek.

– Az épületbe költözik a színházi jegyiroda, helyet kap benne egy kávézó, egy étterem, a pódiumszínpad pedig két-három szereplős előadások helyszíne lesz. A tervek szerint a nyár végére befejeződnek a munkálatok, és újra régi fényében ragyog majd a helyőrségi klub, immár Szindbád néven.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában