Nyíregyháza

2020.02.26. 17:25

Méltón ápolják az Érpatak atyjának emlékét

Szeszich Lajos irányította Nyíregyházán a VIII. számú főfolyás, közismert nevén az Érpatak kiásását.

Forrás: Illusztráció/KM-archív

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) nagy gondot fordít a jogelőd vízügyi társulatok vezetői emlékének ápolására, tetteik méltó bemutatására. Ez abban is megnyilvánul, hogy az igazgatóság rendszeresen részt vesz az évfordulós ünnepségek megszervezésében.

A Vízügyi Történeti Gyűjteményben megőrizték a nagy elődök örökségét, megtekinthetők a műszaki terveik, tanulmányaik és néhány használati tárgyuk is. A FETIVIZIG mindezek mellett a sírjaik gondozásából is kiveszi a részét – tájékoztatott Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető.

Fotó: FETIVIZIG

A közelmúltban Szeszich Lajos (1836-1909), a Nyírvíz Szabályozó Társulat alapító mérnök-igazgatójának sírja következett a nyíregyházi Északi Temetőben. A növényzetről Somogyi Csaba, a Nyíri Szakaszmérnökség területi felügyelőjének brigádja gondoskodott: kivágták a síremléket veszélyeztető növényeket, a vadhajtásokat, felmetszették a sírkert sarkaiban magasodó oszlopos tujákat és összegyűjtötték a zöldhulladékot.

Szeszich Lajos korának kiváló mérnöke és vezetője volt, ő irányította többek között a VIII. számú főfolyás, közismert nevén az Érpatak kiásását is. Leszármazottai az ország távoli vidékein, illetve külföldön élnek, ezért sírjának gondozását az igazgatóság tiszteletből és kegyeletből végzi – tudtuk meg Szamos Ferenctől.

Nádasi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában