gyümölcstermesztés

2020.02.14. 08:03

Metszési bemutató Rohodon

Babicz Szabolcstól megtudtuk: sokan még mindig idegenkednek az új fajtáktól.

Fotó:

Három cég (a Holland Alma Gyümölcsfaiskola, a Biocont Magyarország és a Navik Kft.) közreműködésével és szervezésében metszési bemutatóval fűszerezett szakmai fórumot rendeztek szerda délután, mégpedig három helyszínen.

A nyírparasznyai Generációk Házában szakmai előadásokkal várták az érdeklődőket, ezeken szó volt – többek közt – a téli fenntartó metszés élettani alapjairól, az előző év bio-növényvédelmi tapasztalatairól és az oltványtelepítés helyes gyakorlatáról is.

Szuperintenzív ültetvényben

Az előadások előtt egy vajai és egy rohodi gyümölcsösben tartottak metszési bemutatót a szakemberek, lapunk utóbbi helyszínen igyekezett megismerkedni a téli metszés fortélyaival. Először a házigazda kerttulajdonos, Darida Olivér (ő egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen jelen lenni) képviselőjével, Szabó Tamással elegyedtünk szóba.

A szakember először a rohodi ültetvény paramétereiről beszélt, így világossá vált a számunkra, hogy egy szuperintenzív termesztéstechnológiájú, jéghálóval és csepegtetőrendszerrel ellátott, 2019 tavaszán telepített almáskertben vagyunk, ahol az öntözővizet egy automata rendszerű, 32 méter mély fúrt kútból nyerik, a facsemeték közti tőtávolság pedig 75 centiméter, míg a sortávolság 3,8 méter.

– Ezek a fiatal fák ősszel már néhány darab almát hoztak is. Az oltványokat a Holland Alma Kft.-től vásároltuk meg, ezek biofajták, így a klasszikus betegségekre, mint a varasodás vagy a lisztharmat, rezisztensek.

Csattogott a metszőolló

Az eszmecsere után a közel negyven érdeklődőhöz hasonlóan mi is Kalydi Tamás, a Naturalma Zrt. szaktanácsadója felé fordítottuk tekintetünket; a szakember egy metszőollóval a kezében mutatta meg és magyarázta el azt, hol és miért pont abban a magasságban, síkban kell megmetszeni az ágakat, a későbbi terméshozamot ugyanis nagyban meghatározza az, hogyan is metsszük meg a gyümölcsfánkat.

A bemutató közben odasétáltunk az egyik főszervezőhöz, a Holland Alma Kft. kereskedelmi és termelési vezetőjéhez. Babicz Szabolcs szerint a mostani bemutató vendégeinek nagyon újat nem tudnak mutatni, hiszen van egy törzsgárda, melynek tagjai rendszeresen részt vesznek a cég különböző rendezvényein, illetve azért sem, mert a metszés alapelvei érdemben nem változtak az utóbbi években: a koronaformák közül még mindig kedvelt a karcsú- és a szabadorsó.

Babicz Szabolcs beszélt a Holland Alma Kft.-nél elvégzett nemesítési munkáról is, így megtudtuk, hogy egy új fajta bevezetéséhez 8-10 évre is szükség van, a most „divatos” Luna vagy Orion fajták nemesítésével is tíz esztendeje kezdtek el foglalkozni.

A Holland Alma Kft. munkatársa hozzátette: sajnos sokan még mindig idegenkednek az új fajtáktól, csak akkor váltanak, ha látják, hogy a szomszéd új fajtát termő fája roskadásig van gyümölccsel.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában