Helyi közélet

2020.02.05. 14:00

Nem szakma, hivatás!

A pályaválasztás előtt állóknak fontos megismerni, mit takar egy-egy foglalkozás.

Fotó: Sipeki Péter

A szakképzés átalakulása, az ösztöndíjrendszer, a nagyobb átjárhatóság, a duális képzés, az érettségit és szakképesítést is adó oktatás sok, pályaválasztás előtt álló fiatal kedvét meghozhatja ahhoz, hogy valamilyen segítő vagy gyógyító szakmát válasszon, majd az egészségügy szolgálatába álljon.

– A jó döntés meghozatalához viszont fontos megismerni, mit takar egy-egy szakma, például mi a feladata egy mentő- vagy csecsemőápolónak, milyen továbbtanulási, karrierépítési és kereseti lehetőségek várnak a szakmájukra hivatásként tekintő dolgozókra – mondta Vargané Nemes Ildikó, a nagy múltú Zay Anna egészségügyi középiskola intézményvezetője kedden a nyíregyházi Bem-iskolában rendezett „Egészségünk őrei – a szakképzés az egészségügy szolgálatában” elnevezésű szakmai napon, melynek célja az egészségügyi szakmák bemutatása és népszerűsítése volt.

A jövő potenciális életmentőit izgalmas bemutatók és „véres kihívások” várták a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisiskolájában.

„Szúrópróba”, vér, újraélesztés

Az „Egészségünk őrei – szakképzés az egészségügy szolgálatában” gondolat jegyében 6 állomásos, izgalmas programokba kapcsolódhattak be kedden a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola felső tagozatos tanulói az intézmény tornacsarnokában.

A szakmai napot, melynek célja az egészségügyi szakmák bemutatása és népszerűsítése volt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, a Jósa András Oktatókórház, a Zay Anna egészségügyi szakgimnázium és a házigazda intézmény közösen szervezte meg. A csoportokban érkező osztályok érdeklődve figyelték, hogyan működik a defibrillátor, miként kell összeszerelni egy infúziót, sőt maguk is tesztelhették tudásukat az injekciózás, vérvétel, csecsemőgondozás és lélegeztetés területén.

Életcélja a gyógyítás

A hetedik osztályos Balogh Csenge arca ragyogott az örömtől, miután társaival végigjárta az egészségügyi állomásokat. Lelkesen mesélte, milyen felemelő érzés volt számára ölbe venni, öltöztetni, szakszerűen ellátni a műbabákat, és az újraélesztéstől, a (mű)vér látványától, mi több, a vérvételtől sem riadt vissza.

– A nagymamám védőnő volt, sokat tanultam tőle, ahogy itt, az iskolában is, az ilyen és ehhez hasonló programokon, szakkörökön. Érdekelnek a segítő és gyógyító szakmák, kis korom óta orvos szeretnék lenni.

Ez nem valami átmeneti hóbort nálam, hanem az életcélom, így nem kérdés, melyik középiskolában és egyetemen szeretném folytatni majd a tanulmányaimat. Tisztában vagyok azzal, hogy sok erőfeszítést és kitartást kíván tőlem mindez, de hiszem, hogy képes leszek megvalósítani az álmom – tette hozzá magabiztosan a fiatal lány.

Segíteni kötelesség

– Sok hasonló terveket szövögető, az ápolói vagy az orvosi pálya felé kacsingató diákunk van… – jegyezte meg büszkén dr. Baloghné Mester Éva intézményvezető, majd elmondta: a Bem hosszú évek óta a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázis­iskolája, az idén pedig Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett az iskola.

A tantestület egy emberként vallja (és tanítja), hogy a segítségnyújtás erkölcsi kötelesség,

ezért fontos, hogy minden helyzetben, minél szakszerűbben, minden tőlünk telhetőt tegyünk meg másokért.

– Elsősegélynyújtó és csecsemőgondozó szakköröket szerveztünk, rendszeresen és sikeresen részt veszünk különféle „eüs” versenyeken. Az intézményünkben defibrillátor működik, szerencsére sosem volt még rá szükség.

A pályaorientáció hangsúlyos eleme a pedagógiai programunknak, azt pedig, hogy mennyien érdeklődnek az egészségügyi szakmák iránt, ez a rendezvény is jól tanúsítja, illetve számos volt diákunkról tudunk, aki az ápolói vagy az orvosi pályát választotta – mondta a február 21-én a DE Egészségügyi Karán Bem-bált szervező intézmény vezetője.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában