Koronavírus

2020.03.31. 14:00

A penyigeiek számára természetes, hogy segítenek az országnak

Lemondtak egy beruházásról Penyigén – ahogy tudnak, úgy segítenek a nehéz helyzetben az országnak.

Korlátozták a polgármesteri hivatal működését is a veszélyhelyzet miatt | Fotó: önkormányzat

Összefogás, áldozatvállalás, lemondás, segítségnyújtás, gondoskodás. A koronavírus veszélye miatt ezek napjainkban a legfontosabb fogalmak hazánkban. A segítségnyújtásnak az elmúlt napokban nagyon sok esetben lehettünk szemtanúi, egymást érték a különböző felajánlások, adományok.

Attól volt hangos a magyar média az elmúlt napokban, hogy a penyigei sportegyesület vezetői visszaküldik az állami támogatást a kormánynak, mert úgy érzik, ebben a kritikus időszakban az egészségügynek nagyobb szüksége van a pénzre.

Mint Juhász Gyula polgármester elmondta, nem értette, hogy ebben a nemes gesztusban mi jelentette a szenzációs hírt a médiumok számára. Nekik természetes, hogy úgy segítenek ebben a nehéz helyzetben az országnak, ahogyan tudnak.

Visszafizetik a kormánynak

Penyige egy különleges formáját választotta az önzetlenségnek: a polgármester és az egyesület vezetői közösen úgy döntöttek, hogy félbeszakítják a hazai forrásból támogatott sportberuházást, s az eddig felmerült (tervezési) költségek kivételével visszafizetik a fennmaradó összeget a kormánynak egészségügyi eszközök és védőfelszerelések vásárlására.

– Közös gondolkodás eredményeként született meg az az ötlet, amivel valamennyien egyetértettünk, hogy az ország nehéz helyzetét tekintve visszafizetjük a sportberuházásra kapott támogatást – tájékoztatta szerkesztőségünket Juhász Gyula, Penyige polgármestere. – A tavaly elnyert támogatásból a kedvezményezett helyi sportegyesület öltözőt szeretett volna építeni, valamint a megvalósítandó tervek között szerepelt még a futballpálya felújítása is.

Úgy éreztük, hogy ezzel a számunkra természetes gesztussal tudunk segíteni az ország nehéz helyzetén, hiszen a kormánynak visszautalt pénznek ezer más, jóval fontosabb helye is van ebben a kritikus időszakban.

– A településünk most tudja nélkülözni ezt a beruházást, hiszen ezen kívül számos fejlesztést szeretnénk még megvalósítani ebben az évben.

A Magyar falu programban támogatást nyert az önkormányzat a Kossuth utca szélesítésére. A keskeny út ugyanis balesetveszélyes esős-sáros időben, mert a szemben érkező járműveknek le kell húzódniuk. A közbeszerzési eljárás után tavasszal kezdődnek is a munkálatok. Energetikai korszerűsítés vár ebben az esztendőben a polgármesteri hivatalra és a közösségi házra is. Az önkormányzat konzorciumban, több településsel összefogva pályázati támogatással szeretne egy tájházat is kialakítani a községben.

– Az élet folyik tovább, úgy, mint eddig. Szerencsére ­nálunk még nem ütötte fel a fejét a koronavírus, de az előírt óvintézkedéseket mi is megtettük, vigyázunk egymásra – folytatta a település vezetője.

Kiszállítják az ebédet

– Az idősekről gondoskodunk, az ebédet kiszállítjuk nekik és a gyermekeknek is. Az orvosi rendelőben és a polgármesteri hivatalban korlátozások vannak, az óvodát bezártuk egyelőre április 6-ig, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő, de szerintem meg fogjuk hosszabbítani.

Korlátozták a polgármesteri hivatal működését is a veszélyhelyzet miatt | Fotó: önkormányzat

– Külföldi munkából, nyugat-európai országokból érkeztek haza helybeliek, ez több családot is érint. Két család hatósági karanténban van a biztonság érdekében, míg más családok önként vállalták a karantént. Az óvoda és az iskola nem működik, de mindenki teszi a dolgát egymásra odafigyelve.

– A közmunkaprogramok is zavartalanul működnek, megy a munka az asztalosüzemben, a varrodában, a fóliasátorban is nemsokára kezdődik a palántázás, hiszen a mindennapi élet nem állhat meg – tette hozzá befejezésül Juhász Gyula polgármester.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában