járvány - oktatás

2020.03.20. 14:55

Fenekestül felforgatta az életünket

Egy jókora adag felelősségtudatból is vizsgázunk a koronavírus-járvány idején.

Fotó: afp

Néhány nap alatt nagyot fordult a világ körülöttünk, rekordsebességgel kell átváltanunk egy szokatlan életformára, miközben egy eddig ismeretlen, a világban egyre nagyobb bonyodalmakat okozó vírus ellen nincs egyelőre fegyver a kezünkben.

A kórtól való félelem, az egzisztenciális bizonytalanság miatt emésztjük magunkat. Otthon ragadtak a felnőttek, a gyerekek, korlátok közt élünk, nehezen áldozzuk fel szabadságunkat. Új feladatokat állít mindannyiunk elé az élet.

Viharos időszak

– Azt érezzük, hogy nem lehetünk befolyással a dolgok menetére, a krízis, a bizonytalanság megnöveli a szorongást. Ebben a helyzetben van, amin valóban nem tudunk változtatni, és a körülöttünk végbemenő folyamatokhoz alkalmazkodnunk kell.

Feléled bennünk a düh, a frusztráció, de pozitív érzelmek ugyanúgy (empátia, segítőkészség) előtörnek, minden reakciónk helyénvaló egy ilyen helyzetben – mondta Oláh Gabriella szakpszichológus, aki szerint a rossz érzések és a szorongás oldására a legjobb orvosság, ha megtervezzük mindennapjainkat, legyenek feladataink, ne hallgassuk túl sokat a híreket, viszont a szabályokat maradéktalanul tartsuk be.

– A szorongásmegküzdésnek az egyik formája, hogy elbagatellizáljuk a veszély nagyságát, és fenn akarjuk tartani a sebezhetetlenség illúzióját. „Engem ez a vírus úgysem gyűrne le, nem érinthet” – mondják sokan, s ezzel szeretnék eltávolítani maguktól a problémát, holott mindenkinek az az érdeke, hogy mindent megtegyen a fertőzés elterjedése és annak következményei ellen.

– A kollektív felelősségvállalás időszaka ez, tudatosítani kell az emberekben, hogy ez a helyzet nem „rólam”, hanem „rólunk” szól. Egy közös sorsot élünk át, szerencsére nem egyedül kell megbirkózni a nehézségekkel, mindannyian hasonló cipőben járunk. Ez a tudat adhat kapaszkodót sok embernek, és ez csökkentheti a szorongást is – magyarázta a szakember, és megjegyezte rögtön, hogy a gyerekeknek sincs könnyű dolguk most.

– A legfontosabb, hogy ne az interneten olvassanak a járványról, hanem a szülő őszintén mondjon el mindent, természetesen a gyerek életkorának megfelelően, és emelje ki, hogy mit tehetünk meg a védekezésben (kézmosás, a személyes találkozások csökkentése).

A gyerekek most el vannak szeparálva tanáraiktól, éppen azoktól, akikkel a napjaik nagy részét szokták eltölteni az iskolában.

Nem találkozhatnak a barátaikkal, a rokonaikkal, magyarázzuk el, hogy miért fontos elviselniük hiányukat, és hangsúlyozzuk, hogy ez egy átmeneti állapot, legyenek türelmesek, előbb-utóbb vissza fogunk térni a régi kerékvágásba – sorolta a legfontosabbakat Oláh Gabriella, és felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a gyerekek ugyanúgy fognak reagálni a változásokra, a váratlan eseményekre, mint a szüleik, akiknek a viselkedését „lemásolják”.

Próbatétel, kihívás

Most fontos lekötni a gyerek figyelmét, a távoktatás is le fogja terhelni őket, ugyanis egy szokatlan munkaforma került be a mindennapjaikba. A tanulás mellett foglalkozzanak hobbijukkal, rajzoljanak, énekeljenek, a különböző tevékenységek segítenek feldolgozni törékeny érzéseiket. Nem tudjuk, mi áll még előttünk, de ami jöhet, az nemcsak a szülők szempontjából próbatétel, hanem a gyerekek számára is nagy kihívás.

Kanalas Ottilia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában