Sajtótájékoztató

2020.03.11. 14:45

Kocsis-Cake Olivio: Aggályos az árapasztó építése

„A hatalom emberei újabb környezetromboló beruházáshoz látnak hozzá, és ehhez gátlástalanul kihasználják a közigazgatást” – fogalmazta meg véleményét Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal előtt szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

– A kormányhoz közeli cégek az ország más részein, szállodák építésénél is pusztítják a zöldfelületet, de hasonló a helyzet az erőművi, energetikai beruházásoknál is. Ez a konzorcium épít árapasztó tározót 25,9 milliárd forintért a Felső-Tisza tiszakóródi szakaszánál, ehhez nyitnának homokbányát környezetvédelmi területen. Először elutasították az igényt, aztán minden engedélyt megszereztek, amiért felelősség terheli a megyei kormányhivatalt” – állította Kocsis-Cake Olivio. Lövei Csaba nyíregyházi önkormányzati képviselő szerint napi 100 teherautó fordul meg a rakományával a Natura 2000-es védett területen, ami súlyos környezetpusztítással járna.

Reagálás

A kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya 2020. január 21-én indult előzetes vizsgálati eljárásban hozott határozatot egy, Tiszakóród településnél tervezett sekély, külszíni művelésű bánya létesítése ügyében. A határozatban szereplő ingatlanok nem érintenek védett, Natura 2000, illetve ökológiai hálózat magterületét érintő területeket. A hatóság megállapította, hogy jelentős környezeti hatás a bányanyitásból nem feltételezhető. A kormányhivatal által meghozott határozat önmagában nem jogosítja fel a kérelmezőt bányanyitásra – olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal reagálásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában