tudatos internethasználat

2020.04.06. 09:57

Digitális oktatás – több figyelmet a szülőktől

Most különösen fontos a szülők figyelmét is felhívni a gyermekek tudatos internethasználatának fontosságára.

Fotó: Illusztráció / Rendőrség

Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend miatt a diákok az eddigieknél is többet használják az internetet, és több időt töltenek a közösségi oldalakon is.

Káros tartalmak

Mivel a fiatalok természetes közegként kezelik a virtuális teret, a veszélyfelismerési és védekezési képességük azonban alacsonyabb, mint a felnőtteké, fokozottan vigyáznunk kell rájuk – figyelmeztetnek a bűnmegelőzési szakemberek.

A rendőrség hivatalos honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az információ­szerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett a világhálón káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve az a veszély is fennáll, hogy a kelleténél több időt töltenek online, legtöbbször bármiféle ellenőrzés nélkül.

Léteznek olyan technika megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetőek. Ezek azonban nem helyettesítik a tudatos internethasználatra nevelést, a veszélyek és a biztonságos internetezés szabályainak megismertetését – olvasható a közleményben.

KM


Tanácsok

– Legyen tisztában azzal, hogy gyermeke milyen alkalmazásokat használ, milyen oldalakat és videókat néz meg.

– Lássa el gyermekét hasznos tanácsokkal a jelszóra, az e-mail-címre, az adatvédelmi beállításokra vonatkozóan.

– A káros tartalmak elleni védekezéshez használjon szűrőprogramokat az ilyen oldalakra jellemző kulcs­szavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalakat címeik alapján le lehet tiltani azok látogatásának korlátozásával!

– Fontos annak tudatosítása a gyermekben, hogy a „chatszobában” beszélgetés, ismerkedés során előfordulhat, hogy egyesek másnak adják ki magukat, nem a valóságnak megfelelő adatokat közölnek magukról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában