találmány

2020.04.29. 14:51

Egyszerű, de nagyon hatékony

Az ibrányi szakember is részt vett a fertőtlenítőszer megalkotásában.

Fotó: TISZAMENTI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK

Propanol, glicerin, hidrogén-peroxid és desztillált víz: íme a „házi” alternatív kézfertőtlenítő hozzávalói. A szert, amely egyszerű, és hatékonyan irtja a vírusokat, baktériumokat, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. egy maroknyi csapata alkotta meg – derül ki a cég honlapján található cikkből.

Megoldás az internetről

– Ez nem csodaszer, bár a hatásfoka valóban csodálatos! – hangsúlyozza Kormány Zoltán, a Vizsgálólaboratórium debreceni telephelyének szennyvíz-analitikai csoportvezetője. Az ibrányi fiatalember, akinek az édesapja hosszú évtizedek óta lapunk munkatársa, harmadmagával készítette el a több mint ezerliternyi elegyet.

– A cégnek az elmúlt hetekben rengeteg fertőtlenítőszert, védőruhát és egyéb, a koronavírus- és más fertőzések megelőzéséhez használt eszközt kellett beszereznie. Ez nem volt egyszerű a dömpingszerű megrendelések és az emiatt kialakuló készlethiány miatt. Munkatársainkat azonban egy órára sem hagyhatjuk fertőtlenítő nélkül, muszáj volt valamit kitalálnunk – meséli.

A laboratóriumban dolgozók végül az interneten találtak rá a megoldásra. – Ráakadtunk egy, a WHO által is javasolt elegy receptjére, melyet elkészítettünk. Meglepően egyszerűnek tűnt, szerintem otthon egy konyhai mérő­edény és egy fakanál segítségével bárki össze tudná keverni.

Az alapanyagok mindegyike ismert és a hétköznapi életben is használatos.

A propanol több háztartási tisztítószerben is megtalálható, a peroxidot a hajfestékekben fedezhetjük fel – e két alapanyag fertőtlenítő hatású –, a bőrbarát glicerin pedig számos kézkrém alapja. A víz pedig... ki ne ismerné?

A legnagyobb nehézséget a nagy mennyiség bekeverése jelentette – folytatja Zoltán. – Összesen 1094 liternyi elegyet készítettünk, két napig tartott, míg végeztünk a munkával. Ezek után következett a használati utasítás megírása, nyomtatása, a flakonok felcímkézése.

Rendkívül hatékony

A készítmény színtelen, a víznél kicsit sűrűbb, alkoholszagú, és a baktériumok 95 százalékát elpusztítja. Ráadásul bebizonyosodott: már egy-két milliliter is elég a kézre a hatékony fertőtlenítéshez. Az elkészült oldatot minden telepre, irodába elküldték, automata adagolóba töltötték, a „vizes” munkatársak ezt használják. A lakosságnak nem gyártanak ilyen típusú fertőtlenítő­szert, bár a szakemberek azt mondják, otthoni használatra is tökéletesen alkalmas lenne.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában