Járvány

2020.04.03. 11:30

Koronavírus: az USA-ban is komoly a helyzet

Az én maszkom megvéd téged, a tiéd engem – vallja az USA-ban élő, nyíregyházi Racskó András.

Forrás: Shutterstock

– Sajnos a helyzet kezd nagyon komolyra fordulni az USA egész területén. Most már azok is betartják a szükséges óvintézkedéseket, akik eddig nem vették komolyan a vírust – mondta el szerda délután Racskó András, aki korábban is tudósította lapunkat az egyesült államokbeli Michiganből.

– Az USA-ban napról napra nő a betegek és sajnos a halottak száma is. Michigan, ahol élünk, a negyedik legfertőzöttebb állam, ebben a pillanatban több mint 7 ezer bizonyított esettel és 259 halottal. Detroit a legfertőzöttebb az államon belül, sajnos kezdenek a kórházak túlzsúfolttá válni. A mi városunkban is vannak esetek, de itt egyelőre nincs tömeges megbetegedés.

Komoly óvintézkedések

– Elvesztettük a munkahelyünket, legalábbis ideiglenesen, bár a feleségem még bejár dolgozni, mivel a cégünk varrodája egy másik céggel közösen átállt maszkok gyártására, amit a környező kórházakba fognak eljuttatni. Több ezer darabot gyártunk naponta.

Racskó András

– Michigan kormányzója is komoly intézkedéseket léptetett érvénybe két héttel ezelőtt, és ezek folyamatosan szigorodnak. Bezártak mindent, ami nem létszükséglet, így gyárakat, üzleteket, plázákat, mozikat – szinte mindent az élelmiszerüzleteken és a benzinkutakon kívül. Mivel sem az óvodák, sem az iskolák nincsenek nyitva, én a napjaimat a két kisgyermekem társaságában töltöm – ez az egyetlen pozitívum ebben a helyzetben. Sokat vagyunk együtt, és ez nagyon jó, mert ennyi időt nem töltöttem velük, amióta megszülettek.

– Védekezünk mi is. Az alapot jelentő kézmosáson és higiéniás dolgokon túl, ami a legfontosabb: nem járunk sehová. Próbálok egy héten csak egyszer boltba menni, és akkor is az esti órákban, amikor már szinte senki nincs. Én nem pánikszerűen vásároltam, ezért alapvető dolgokért és friss gyümölcsért is el kell menni.

Ha boltba megyek, maszkot veszek fel, mert azt vallom: az én maszkom megvéd téged, a te maszkod pedig engem.

– A gyerekekkel megtanultunk kenyeret és kiflit sütni, ami remek közös program, nagyon élvezik a kuktáskodást.

– Nagyon sokan váltak munkanélkülivé ideiglenesen az USA-ban, a munkanélküli hivatalba annyian akartak beregisztrálni, hogy összeomlott a rendszer. Aki szerencsés volt, és tudott regisztrálni, kap valamennyi pénzt az államtól, de nem is tudom, hogy fogják átvészelni ezt a nehéz időszakot azok, akiknek ez nem sikerült.

– A szenátus elfogadott egy hatalmas összegű mentőcsomagot, amivel megpróbálják menteni a gazdaságot. Ebből mindenki, aki tavaly adót fizetett és van ún. social security száma, kap némi segélyt, biztos, hogy ebben a helyzetben ez minden családnak nagy segítség.

Bízzunk egymásban!

– Nagyon szeretnék pár hónappal idősebb lenni, hogy túl legyünk végre ezen az időszakon, és minden visszazökkenjen a vírus előtti kerékvágásba. Biztos vagyok benne, hogy ugyan semmi sem lesz olyan, mint előtte, de ha mindent megteszünk és bízunk egymásban, átvészeljük ezt az időszakot, s minden rendben lesz! Nagyon vigyázzon mindenki magára, és vegye komolyan a vírust, mert csak így lesz vége belátható időn belül.

Jó egészséget kívánok minden olvasónak, a családomnak, az otthoni barátoknak, Magyarországnak! Vegyétek komolyan, maradjatok otthon!

– zárta sorait Racskó András.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában