koronavírus

2020.04.28. 17:30

Már nagyon hiányzik nekik a gyerekzsivaj

A járvány miatt nem nagyon tudnak tervezni a táboroztatók.

Fotó: illusztráció/KM

A veszélyhelyzet bevezetésével a játszóházaknak is le kellett húzniuk a rolót. A tulajdonosok most abban bíznak, hogy a korlátozások feloldása után a gyerekek annyira ki lesznek éhezve a közösségi programokra, hogy amint lehet, visszatérnek hozzájuk.

Sok játszóház profilját táborok is gazdagítják – e téren nem nagyon mernek előre tervezni. Szeretnék megszervezni ezeket, a táborokra pedig az idén különösen nagy szükség lehet, hiszen a szülők egy részének nyárra elfogy a szabadsága, ám a gyerekfelügyeletet meg kell oldaniuk.

Mert valamerre mozdulni kell

A koronavírus–járvány miatt a játszóházak, gyermekmegőrzők is ideiglenesen lehúzták a rolót, de mivel a szabadidős szolgáltatókra mindig is nagy volt az igény, az üzemeltetők azt remélik, hogy a korlátozások feloldása után egykettőre visszaállhat a forgalmuk, és újra gyerekzsivajtól lesznek hangosak a játékterek.

A baráti találkozásoknak, gyerekrendezvényeknek helyszínt adó játszóházak profilját évek óta gazdagítják a nyári táborok. A népszerű vakációs programok, tematikus turnusok mindig gyorsan megtelnek jelentkezőkkel, de hogy mi lesz az idei szün­időben, egyáltalán mikortól lehet csoportos programokat szervezni, azt senki sem tudja.

Ez megakasztja a táborszervezőket, pedig most minden eddiginél hangsúlyosabb lesz a táborok szerepe, egyrészt mert a kényszerszabadságra küldött szülők éves kerete nyár közepére kimerül, másrészt a négy fal közé szorult gyerekek társaságigénye megnő.

Akár jöhetnének is a gyerekek

– Március 17-én bezártunk, azóta nem nyitottunk ki, és várjuk a kormányrendeletet arról, mikor nyithatunk. Az év elején költöztünk a Korzó bevásárlóközpont harmadik emeletére, túljutottunk a felújításon, frissítettük eszköztárunkat, így a tavaszi kényszerleállás idején elegendő volt egy alapos nagytakarítás, és akár jöhetnének is a gyerekek.

Annál is inkább, mert minden árbevételünktől elestünk. Komoly üzleti kockázatot kell mérlegelni, amikor zéró bevétel mellett ki kell fizetni a játszóház teljes bérleti díját, az alkalmazottak bérét, és nem látjuk a végét – festette le helyzetüket Pálfai Kitti, a Mókus Játszóház vezetője.

– Abban bízom, hogy amikor lecseng a járvány, ki lesznek éhezve a gyerekek a közösségi programokra, a felszabadult játékidőre, s talán még utólag a szülinapokat is megtartják, visszaállhatunk a régi menetrendre, és megtarthatjuk a nyári táborainkat is.

A nyári táboroknak, amellett, hogy biztonságos gyermekfelügyeletet fognak nyújtani, szociális hatásuk is lesz, ugyanis főleg a kisebbek lelkileg belefáradtak az online kapcsolattartásba, szükségük van a személyesen átélt élményekre – mondta a játszóház vezetője, akitől megtudtuk, a Mókus-táborokat azért szeretik a nyíregyházi gyerekek, mert kis létszámú turnusokban, változatos programokat kínálnak a tematikus hetek.

– Egyelőre nincs turnusbeosztásunk, hiszen időpont sincs, amikortól indulhatnánk. Szeretnénk megszervezni, hiszen nagy terhet vennénk le a szülők válláról… – jegyezte meg Pálfai Kitti.

Érdemes időben reagálni

Nyíregyháza egyetlen ökojátszóházában, a Futurobiban is szokatlan csend van. Nagy-Sain Alexandrától megtudtuk, nap mint nap kap telefont szülőktől, kinyitnak-e legalább a vakáció felére.

– Érkeznek érdeklődő telefonok, ezért elkezdtem szervezni a táborokat, az első turnus időpontját kitoltam június 22-ére, ami természetesen csúsztatható, ha a járványhelyzet úgy kívánja.

Nem tervezünk nagy létszámú csoportokkal, 10–15 gyerekkel maximum, fokozott higiénés óvintézkedések mellett, és ha nem lehet sokfelé menni, az sem baj, a hatalmas zöld udvarunkon biztosan nem unatkozunk – mondta a játszóház vezetője, aki fontosnak tartja, hogy éppen az idén ne terheljék túl a szülők pénztárcáját, ezért nem emel árat, a tavalyi tarifákkal számol.

– Előállhat az a helyzet, hogy mire elkezdődik a nyári szünet, és a vírus lecseng, nem lesz elég tábor, ezért érdemes időben reagálniuk a szülőknek a kínálkozó lehetőségekre – tette hozzá Nagy-Sain Alexandra.

KO


Nyárra csak kevés szabadság marad

– A veszélyhelyzet kihirdetése után két hétig home ­office-ban dolgoztam, majd ahogyan kevesebb lett a munka az irodában, a főnököm hat órára csökkentette a munkaidőmet. Továbbra is itthonról látom el a feladatokat, amit nem is bánok, mert nem tudnám kire hagyni iskoláskorú lányaimat, akiket egyedül nevelek – mondta el egy neve elhallgatását kérő nyíregyházi anyuka lapunknak.

– Az év elején a szabadságaimból két hetet már kivettem, mert betegség miatt itthon kellett maradnom a gyerekekkel. Egy kis cégnél egyébként sem vehetünk ki szabadságot akkor, amikor akarunk, hiszen biztosítani kell a működést, és a beosztottaknak alkalmazkodniuk kell egymáshoz. A nyártól azért tartok, mert ha ebben a tanévben már nem lesz iskola, és 1-2 hét fizetett szabadságra el kell mennem, azaz itthon tanulnom kell a lányokkal, nyárra semmi szabadság nem marad, amikor kemény 10 hét felügyeletről kell gondoskodnom – fogalmazta meg nagyon sok szülő problémáját az anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában