Jegyzet

2020.05.22. 08:58

Kifüstölték a mentolt

A nikotinrúd tökéletes példája az emberiség megosztásának.

Ladányi Tóth Lajos

Középút nincs: valaki függő, más pedig teli tüdőből hirdeti a cigarettaellenességét. A dohány világhódító útja során átszelte az óceánt, és először Spanyolországba jutott el. Közel kétszáz éve Franciaországban kezdték meg a kicsi szivar (cigar: szivar, ette: kicsi) tömeggyártását.

A dohányzás mindig hatalmas biznisz volt. Noha még a dobozokon is hirdetik az egészségkárosító hatását, rengetegen áldoznak manapság is a kátrányos helyzetük oltárán. Az Európai Unió lakosságának egynegyede dohányzik, és kimutatott tény, hogy ez okozza a legtöbb idő előtti halálozást.

Ne dugjuk homokba a fejünket: nálunk, a megyében sokan tollasodtak meg a cigicsempészetből, és aki nem volt mohó, vagy időben leállt, most is él, mint Marci Hevesen. A nemzet dohányboltjaiban – amik nem tűnnek veszteséges vállalkozásoknak – szerdától hiába keresik a maszkos betérők a mentolos cigiket, a hűlt helyüket találják. Ezenkívül a cigarettadohány, az ízesített elektronikus cigaretta és az utántöltő folyadék is kámforrá vált. Akinek nem tetszik, szívhat mást, vagy leszokhat.

Szigor, visszaszorítás, csökkentés – ezek a drasztikus döntés kulcs­szavai. A dohánymentesen élőket hidegen hagyja, a füstfelhők rabjainál pedig egy szúnyogcsípéssel ér fel. Olyan ez, mintha betiltanák a fröccsöt, de bort ugyanúgy lehetne nyakalni. A nikotinrúd­tánc egy új csavarral bővült. A lépés helyessége idővel kiderül, egyébként pedig a bevétel erősíti a szabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában