elmaradt találkozó

2020.05.04. 07:58

Nem volt jubileumi ballagás

Márvány emléktáblát csináltattak a 70. életévükhöz közeledő öregdiákok.

Fotó: Barta István

Ötvenéves az ÉVISZ, leánykori nevén az Építőipari és Vízügyi Szakközépiskola, és ugyancsak félszáz éve ballagott az első végzős ÉVISZ-es évfolyam is. Hogyan lehetséges ez?

– Az akkor startoló szakközép diáklétszámát a Kossuth-gimiből töltötték föl, átirányítva ide az éppen negyedikbe lépett osztályunkat – rántja le a leplet a rejtélyről a most jubiláló iskola szintén jubiláns ballagója, Barta István.

– Mi tehát az új szakközépiskolával együtt kezdtük a tanévet, amelynek a végén már érettségiztünk is – részletezi Barta István, majd csalódottságának ad hangot, mivel a koronavírus-járvány szigorú óvintézkedései miatt el kellett tekinteniük az idén a nem mindennapinak ígérkező ballagás megrendezésétől, pedig lázas készülődés folyt hónapok óta.

Pótolni szeretnék

Az ÉVISZ mai jogutódjának, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnáziumának az igazgatója, Barna Zoltán Gábor szép dísz­oklevelet készíttetett az 50 éve, 1970-ben érettségi bizonyítványt szerzett egykori IV. f osztály tanulói részére, akik jubileumi ballagásra készültek április utolsó napján, a mai végzősökkel együtt.

A hetvenedik életévükhöz közeledő öregdiákok márvány emléktáblát csináltattak az érettségi tablójukon szereplő valamennyi osztálytárs, tanár, no meg az alapító igazgató, Farkas Károly nevét rávésetve.

– Bízom abban, hogy az elmaradt jubileumi ünnepséget pótolhatjuk majd, mondjuk, a jövő évi ballagás keretében, az iskola falára kihelyezve felavathatjuk az emléktáblát, és átvehetjük a nekünk szánt díszokleveleket.

Mindezen felül pedig az ÉVISZ falai között elhangozhat majd az a hónapokkal ezelőtt megírt beszédem, amelyben felsorolom, miért vagyok büszke egykori iskolámra, a továbbtanulásban, illetve az életben is hasznosítható ismereteket adó tanáraimra, a nagybetűs életben helytállni képes valamennyi diáktársamra – tette hozzá a vízügyi és környezetvédelmi szakemberként is elismert Barta István.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában