illegális vízvételezés

2020.06.11. 17:30

Itt van vége az ingyen locsolásnak!

Mostantól a víz- és csatornaszolgáltató kommandósai bármikor lecsaphatnak.

Forrás: NYÍRSÉGVÍZ

Mindannyiunk alapvető kincse a tiszta ivóvíz, és bennünket, fogyasztókat károsít meg, aki a közkifolyóinkat, tűzcsapjainkat, ivóvízhálózatunkat fosztogatja. Márpedig évek óta viszsza-visszatérő és egyre gyakoribb jelenség, amikor valaki úgy szeretne részesülni ebből a közös kincsből, hogy esze ágában sincs fizetni érte. Ez derült ki nemrég a Nyírségvíz Zrt.-nél, ahol az illetékes szakemberek arról is beszámoltak, miféle trükköket vetnek be az elkövetők. Különösen az ültetési időszakot követően, illetve csapadékhiányos nyári napokon válik egyesek számára csábítóvá, hogy szabálytalanul vizet vételezzenek, amit a szolgáltatónak tetten érnie sem egyszerű.

– Egyre gyakrabban fedezünk fel illegális vízvételezést Nyíregyháza a külterületein, az esetek többségében a tűzcsapokra csatlakoznak rá az elkövetők – ezzel fogadták lapunkat a minap a Nyírségvíz Zrt. hálózati szerelői – Reszler Tamás, Miklósi Sándor és Oláh Gusztáv –, akik egymásnak adva a szót számoltak be a tapasztalataikról.

Utat fúrtak, „barkácsoltak”

– Hol egy vállalkozáshoz szivattyúzták át nagy nyomáson a vizet, hol nagy teljesítményű mezőgazdasági permetezők gyomrát kellett megtölteni, és ki tudja, mennyit folyattak el számolatlanul. Az emberek rendkívül találékonyak: volt, ahol az utat átfúrva a felszín alatt vezették át, majd vitték tovább a csövet a gyümölcsösig. A rendőrök a mezőőr segítségével találták meg a vétkest. Ráakadtunk olyan tűzcsapra is, ami mellett ugyancsak átfúrtak az út alatt, majd igyekeztek eltüntetni a nyomokat. Kénytelenek voltunk ezt a hidránst leplombálni. Nemrég egy dinnyetáblát csövezték le a tűzcsapról, hiányzott viszont egy szakasz az öntözőig. Valószínűleg csak akkor szerelték a helyére, amikor szükség volt rá. Szerencsére itt a tulajdonos azonnal elismerte a turpisságot. Olykor a kékre mázolt közkutakról is locsolnak a gazdák. A kifolyóidom alatt van egy pár centiméteres csőszár, és arra bilincselik rá a slagot. Bizonyos helyeken kénytelenek voltunk ezt a csővéget lefűrészelni. Ugyan olyannal még nem találkoztunk, hogy rákötöttek volna a földfelszín alatti csővezetékre, de olyannal már igen, hogy birtokon belül egy mérő nélküli, szanált rendszerre kötöttek rá, vagy a vízmérő előtti fővezetékről leágaztatva még a vízmérő­aknát is megkerülték. Volt, aki a traktorjával tolatva ütötte ki a tűzcsapot. Az illető eltűnt, a víz pedig órákon át ömlött a földre.

Rendőrrel együtt drágább

– Merthogy sajnos nem mindenki vállalja fel egyenesen a tettét. Akadt, aki sértődötten elrohant, nem volt hajlandó aláírni a jegyzőkönyvet. Jelentsük fel, kiabálta, pedig rosszabbul járt, mert végül a rendőri intézkedés költsége is őt terhelte – hallhattuk. Mint elmondták, az illegális vízvételezés a sok-sok köbméter elfolyatott ivóvízen kívül másféle károkat is okoz. Mivel az esetek többségében szakszerűtlen rákötésekről van szó, ezzel azt érik el, hogy a gyakran nyitogatott tűzcsap előbb-utóbb feladja a harcot. Lehet cserélni, ami a csap típusától függően akár 200 ezer forintos pluszkiadást is jelenthet a szolgáltatónak.

A helyzet tehát komoly, és ha hozzávesszük, hogy a globális felmelegedés következtében az ivóvízkincsre lassan mindenhol folyékony aranyként tekintenek, a megóvása annál indokoltabb. Minderről már Pogácsás Ágnes hibaelhárítási művezető tájékoztatta lapunkat. – Jó, ha eddig az esetek felénél sikerült valamennyit behajtani az elpocsékolt víz árából. Ha még tetten is értük az elkövetőt, aligha lehetett azt a tényleges mennyiséget meghatározni, amennyit elhasznált. Az eddigi legnagyobb büntetési tételük 200 ezer forint volt, ami sokak szerint nem eléggé elrettentő.

Jó hír viszont, hogy az ingyen locsolásnak, vagyis a szabálytalan vízvételezésnek mostantól vége. A vezetőség úgy döntött, az ügyeletet is ellátó hibaelhárítási egység – ha éppen nem javítást ­végeznek vagy vízmérőt cserélnek valahol – folyamatosan ellenőrzi Nyíregyháza vízellátási körzeteit, és a cég további szolgáltatási területeit.

Váratlanul lecsaphatnak

– Ezentúl a 2-3 fős kommandónk egész nap, akár még a késő esti órákban is lecsaphat váratlanul. Nem éri meg tehát a kötbérrel és a kommandós napidíjjal megnövelt pótdíjakat kockáztatni, hiszen tűzcsapról locsolni máshogyan, legális formában is lehet. Ehhez az ügyféllel egy ideiglenes vízvételi megállapodást kötünk, és márciustól októberig onnan akár sportpályát is locsolhat a terület gazdája – kínált megoldást Pogácsás Ágnes.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában