vihar után

2020.06.26. 15:58

Lassan helyreáll az élet Tiszabercelen

Azokba a házakba is visszaköltözhettek a lakók, amelyeket korábban lakhatatlannak nyilvánítottak.

Több mint harminc házat rongált meg a vihar

Fotó: Pusztai Sándor

Mint ahogy arról lapunkban korábban beszámoltunk, június 12-én, pénteken este súlyos károkat okozott a pusztító vihar Tiszabercelen: fák dőltek az úttestre, a buszmegálló felborult, az óvoda trambulinját egy fa tetejéről szedték le a tűzoltók. A Tisza partján és a szivattyútelepnél 30–40, sőt nem egy helyen 100 éves fűz-, nyár-, platán- és fenyőfákat döntött ki vagy tört derékba a szél, a vihar több mint harminc család otthonát megrongálta, két ház pedig lakhatatlanná vált.

Ahol a tetőt elvitte a szél, a tűzoltók még aznap késő este betakarták a födémet, hogy ne ázzon tovább a ház, a károk pontos mértékét a következő napokban mérte fel az önkormányzat.

Cserép, léc, fólia

– Mindenkinek tudtunk fóliát adni, akinek arra szüksége volt, így egyetlen megrongált tető sem maradt takaratlanul, és ahol szükség volt rá, az önkormányzat a saját bontott anyagaiból adott a rászoruló családoknak – mondta lapunknak Szántó Zsolt, Tiszabercel polgármestere, és hozzátette: az elmúlt két hét alatt helyreállt az élet a településen.

Szinte mindenütt sikerült kijavítani a vihar okozta károkat, a kidőlt tűzfalakat, s a leszakadt födémet is helyreállították, és azokba a házakba is visszaköltözhettek a lakók, amelyeket a katasztrófa-védelem szakemberei közvetlenül a vihar után lakhatatlannak nyilvánítottak.

– Most az jelent gondot, hogy ott, ahol vissza kellett építeni a tűzfalat, a bekötés nem felel meg a szabványoknak, így a szolgáltató nem kapcsolja vissza az áramot – mondta a polgármester.

Többen is segítettek a bajbajutottaknak: a Magyar Református Szeretetszolgálat pénzadományából tudták például rendbe tenni az egyik családi ház tetőszerkezetét, amelyet teljesen letarolt az orkánerejű szél.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában