táborok

2020.06.17. 14:00

Az alkotás öröme várja őket

Az Erzsébet-táborok nem vesztettek népszerűségükből.

Forrás: illusztráció

Fotó: Sipeki Péter

A nyár a pihenésről, a nyaralásról és a kikapcsolódásról szól, különösen a gyerekek szeretnek felkerekedni, kirándulni járni és táborokban kipihenni a tanév fáradalmait.

A koronavírus az egész eddigi életritmusunkat felülírta. Hazánkban ugyan lelassult a fertőzés terjedése, lecsengőben van a járvány, de az aggodalmat itt hagyta maga mögött. Emiatt az idén nyáron másképp nyaralunk és másként táborozunk.

Indul az erdei iskola

– Mi is megérezzük a járványt, a táboroztatási lehetőségekben sok volt a bizonytalanság – mondta lapunknak Hubert Kata, a géberjéni Barkóscinege Erdei Iskola vezetője.

– Sokkal kevesebb a gyerek, mint tavaly ilyenkor volt, pedig szinte egész évben aktívan táboroztatunk.

Azt tapasztaljuk, hogy a szülők egy picit aggódnak, de joggal féltik a gyerekeiket még a járványmentes időszakban is.

Márciusban vezették be a korlátozó óvintézkedéseket, így a turnusszervezések kellős közepén kellett leállítanunk az idei tervezést, holott általában kora tavasztól késő őszig, október végéig szoktunk folyamatosan táboroztatni.

Így már a szorgalmi időszakban is kevesebben jöhettek el hozzánk – tekintett vissza az elmúlt hetekre az erdei iskola vezetője. Hozzátette: most azon dolgoznak, hogy felfussanak nyári táboraik.

A géberjéni erdei iskola népszerűségére sosem lehetett panasz, nyaranta telt házzal működnek, és bár az idei forgalmuk még képlékeny, bizakodnak a szervezők.

Szigorú higiéniai szabályok

– Június 15-én indult egy bentlakásos projekttáborunk, ez százhatvan gyereket jelent július elejéig – mondta el Hubert Kata és hozzátette: természetesen megváltozott szabályok mellett fogadják a gyerekeket.

– Figyelünk a rendszeres kézmosásra, kézfertőtlenítőket, szappanokat helyezünk ki a tábor több pontján.

Minden programunk előtt és után kötelező lesz a kézmosás még akkor is, ha a legtöbb programunk ­szabadtéri.

Tájékoztató táblákat helyezünk el, amelyeken felhívjuk a ­figyelmet a higiéniai szabályok betartására, felvettük a kapcsolatot a helyi háziorvossal, és abban állapodtunk meg, ha gyanús tünetet észlelünk valakin, azonnal elkülönítjük, és értesítjük az orvost.

Nagyon bízunk abban, hogy erre nem lesz szükség, s hogy egészségesen érkeznek majd a gyerekek, akik feltöltődve, élményekkel térnek majd haza.

Népszerű napközis táborok

– Az iskolánkban nagy hagyománya van a nyári táboroknak – tudtuk meg Béres Józsefnétől, az Újfehértói Erkel Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától.

– Az elmúlt években az ott­alvós Erzsébet-táboroknak is részesei voltunk, és az alsósoknak szervezett napközis Erzsébet-táborokból sem maradtunk ki.

Úgy látjuk, az idén az ottalvós táborokra nincs igény, a járvány miatt a szülők óvatosabbak, ám annál nagyobb az érdeklődés a helyi napközis táborok iránt.

Hat turnusban 270 gyerek jön el programjainkra, ebben az évben is lesznek olyan diákjaink, akik több hétre is bejelentkeztek. A gyerekek is nagyon várják a találkozást, a kreatív foglalkozásokat, az alkotás örömét.

Hosszúra nyúlt a távoktatás, rendkívüli tanévet zártunk, szeptemberig hat hónap telne el közösségi élmények nélkül, nagyon hiányzik a gyerekeknek a társaság.

Természetesen mi is nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniai előírások betartására, sőt időt szánunk arra is, hogy megismertessük a gyerekekkel a világjárvány kialakulását és azt, hogy lehet hatékonyan védekezni a koronavírussal szemben.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában