vége a kényszerszünetnek

2020.06.25. 17:30

Pótolják a lakógyűléseket

Az elmaradt közgyűléseket legkésőbb szeptember 16-áig kell megtartaniuk a közös képviselőknek.

Érdemes figyelni a hirdetőfalat: Nyíregyházán, a Vasgyár utca 2/F alatti lépcsőházban július 3-án kora estére tűzték ki a közgyűlés időpontját – mutatja az egyik ott lakó, Jobbágyné Éva

Fotó: Pusztai Sándor

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetése után végre visszatérhetünk a (majdnem) rendes kerékvágásba, megtarthatóak az eddig elhalasztott közgyűlések is – adta hírül honlapján a minap a Társasházi Háztartás (THT). A tájékoztatóban többek között azt olvashatjuk a társasházakra vonatkozó jogszabályokról, hogy a járvány­ügyi veszélyhelyzet megszűnése (június 18.) után már megtarthatóak az elmaradt közgyűlések, legkésőbb szeptember közepéig kell pótolni ezeket.

Fontos témákat beszélnek meg

Siktár Valéria, a tekintélyes nyíregyházi ügyfélkörrel rendelkező Lakszöv, valamint Lakisz Kft. ügyvezetője szerint precíz dokumentálással, felkészült szakmai stábbal és a szigorú ütemtervvel „utolérhetik magukat” a közös képviselők, fontos azonban, hogy aki csak teheti, vegyen részt a meghirdetett találkozókon, mert releváns kérdésekben kell döntenie a határozatképes közgyűlés tagjainak.

A maszk használata a közgyűlésen nem kötelező, mivel nincs felsorolva azok között, ahol változatlanul előírják a maszkok kötelező használatát (például tömegközlekedés, áruházak stb.).

A közgyűlések zárt térben is megtarthatók, de lehetőség szerint megfelelő távolságot kell tartaniuk egymástól az ott tartózkodóknak.

A társasházakról szóló törvényben foglaltakat (például 8 napos határidő, beszámoló adatok és tájékoztató, tervszámok) ugyanúgy be kell tartani a közgyűlés összehívásánál, mint korábban.

Az átmeneti szabályok értelmében, ha az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről való döntés vagy más kötelező döntés határideje a veszélyhelyzet ideje alatt járt le, és ezekben az ügyekben nem szület(het)ett döntés, e tárgykörökben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell a közgyűlésnek döntenie.

Ha a közgyűlési döntés írásbeli szavazással történő meghozatalát a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig kérték, az írásbeli szavazást és eredményének közlését a kérelem benyújtásakor hatályos rendelkezések szerint kell lefolytatni – mondja ki a jogszabály.

Tervezetten, szervezetten

– Nem lesz könnyű utolérnünk magunkat... – sóhajtott fel Siktár Valéria, a több mint 5000 szövetkezeti háztartást kezelő Nyíregyházi Lakásszövetkezet és a mintegy 2500 társasházi háztartás közös képviseletét ellátó Lakisz Kft. ügyvezetője, de hozzátette: a precíz dokumentációnak, a felkészült szakmai stábnak és a szigorú ütemtervnek köszönhetően tartani tudják majd a határidőt.

Releváns kérdések

– A márciusi kényszerszünetig az idén közel félszáz közgyűlést sikerült megtartanunk, néhol még folyamatban vannak a számvizsgáló bizottságok ellenőrzései. Aki csak teheti, vegyen részt vagy meghatalmazott útján képviseltesse magát a meghirdetett találkozókon!

Az éves beszámoló elfogadása, illetve az ez évi büdzséterv jóváhagyása mellett számos fontos kérdés napirendre kerülhet a közgyűléseken. Így például: mi lesz a korábban tervezett beruházások (például nyílászárócsere, szigetelés, kazáncsere stb.) sorsa, miként módosul a közös költség, a szolgáltatások díja, nem beszélve a hitelügyintézési folyamatok állásáról – mutatott rá Siktár Valéria.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában