Balkány

2020.07.15. 16:57

Sok-sok gyermek második otthona

A város újonnan megépült bölcsődéje a sajátos nevelésű fiatalok integrációját is felvállalja.

Fotó: Sipeki Péter

Zöld város program, megszépülő közpark, épülő kerékpárút, útfelújítások – csupán néhány azok közül a fejlesztések közül, amelyek Balkányt az utóbbi években jellemzik, és folytatás is lesz. Szerdán is a város éppen egy új, fontos beruházást, a Bóbita Bölcsőde elkészültét ünnepelte, amit szép lassan már birtokba is vett 36 apróság.

Az ünnepélyes avatóra és megnyitóra nagyon sokan elfogadták a meghívást, a környékbeli intézmények és települések vezetői, polgármesterei mindannyian látni akarták a 332 millió forintos hazai és uniós forrásból megvalósult modern, klimatizált, jól felszerelt, megújuló energiát hasznosító és akadálymentesített bölcsődét.

Pálosi László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 2015-ben, amikor megvásárolták a frekventált helyen lévő parcellát, még senki se gondolta, mi épülhet majd meg itt. Egy év múlva viszont már pontosan tudták, mire pályázzanak a TOP-os keret adta lehetőségeket kihasználva.

Nagyon kemény munka volt ez, nagyon sokat dolgozott érte az önkormányzat és a kormányhivatal minden egyes munkatársa, s mindennek eredményeként tovább erősödhetett a város kistérségi központi szerepe

– fejezte ki örömét a településvezető, mindenkinek külön is megköszönve a segítségét.

Másodikként állt a mikrofon elé dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, aki megpróbálta csokorba szedni, hogy az elmúlt 10 esztendőben mennyi lehetőség érkezett a Nyírségbe.

– Összesen 125 beruházás ünnepélyes átadóján jártunk, és még korántsem értünk a végére. Csak köznevelési beruházásból annyi még soha nem került ide a térségbe, mint az elmúlt években – hangsúlyozta és már sorolta is a számokat. Több mint egymilliárdot nyertek vidékfejlesztési forrásokból 256 beadott pályázattal a térség gazdálkodói, a vállalkozók 25 sikeres pályázatának köszönhetően pedig 1,2 milliárd került ide, amiből munkahelyek is teremtődtek.

– Ötmilliárd forint értékben 16 iskola újulhatott meg, a legnagyobb összeget, 1,3 milliárdot pedig csak a Nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskolára, Gimnáziumra és Szakgimnáziumra költötték. Mindemellett 7 óvoda is modernebbé vált 1,2 milliárdból, és akkor a 2,9 milliárdos összköltségből épülő 13 bölcsődéről is említést tett, amiből még nem készült el mind.

– Nincs olyan település a választókerületben, ahol ne újult volna meg, esetleg ne fejlődhetett volna köznevelési intézmény, összesen 20, ami 4 milliárd forintot hozott a kerületnek. De ha az elmúlt 4 évet vesszük alapul, akkor már 9 milliárd forintról beszélhetünk – zárta a felsorolást dr. Simon Miklós, majd hozzátette: – Ezek az intézmények alkalmasak arra, hogy emberré formálják a fiatal nemzedékeket, utána már a mi felelősségünk, hogy jól működjenek.

Azt szeretnénk, hogy a Nyírség ütőképes térség legyen, és az itt nevelkedő gyerekek a legkisebbektől a legnagyobbakig olyan tudással és erkölcsiséggel rendelkezzenek, ami mintául szolgálhat az országban.

– Sok más pozitív üzenete mellett ez a beruházás azért fontos, mert bizonyítja, hogy a veszélyhelyzet idején se állt meg az élet. Működtek az önkormányzatok, a vállalkozások, tovább épült az ország. És fontos azért is, mert növeli a vidék erejét – mindezt már Román István megyei kormánymegbízott fogalmazta meg, hangsúlyozva, hogy sok ilyen szolgáltatásra van szükség, tőlük függ a települések továbbélése.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a konkrét eseményhez igazodva annak a 13 bölcsődének szentelt szót, amiből még nem épült meg mind.

– Egy újabb 15 milliárdos fejlesztési csomag elején tartunk, amely 13 települést érint, és ezzel együtt a megyénkben már több mint 50 ilyen intézménnyel büszkélkedhetünk. Ráadásul ezek a beruházások bebizonyították, hogy az ilyen színvonalas szolgáltatások ma már nem városi környezetben is szolgálhatják a helyi közösségeket – fogalmazott.

Az esemény díszvendége, dr. Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a szalagátvágás előtt mondta el ünnepi beszédét, és Balkány növekvő szerepét egy újabb adattal tette nyilvánvalóvá.

– Önmagáért beszél, hogy ebbe városba a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban csak uniós forrásból több mint 2 milliárd forint érkezett. Azoknak a településeknek van megtartó erejük, ahol van munkahely, van iskola, óvoda, bölcsőde, hiszen a fiatalok csak akkor tudják önmagukat, családjukat és a közös jövőjüket helyben elképzelni, ha ezek a rendelkezésükre állnak. Balkány pedig egy olyan város, amelynek van jövője – jelentette ki, majd hozzátette: – Magyarország kormánya a családok támogatása mellett nagyon fontosnak tartja, hogy az ország bármely szegletében, nagyvárosban, megyei jogú városban vagy kistelepülésen ugyanolyan színvonalas közszolgáltatást kapjon mindenki.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában