közgyűlés

2020.07.21. 17:12

Színes jövőkép Székesfehérváron

Dr. Ulrich Attila alpolgármester képviselte Nyíregyházát a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén.

Varga Mihály pénzügyminiszter előadását hallgatták a Megyei Jogú Városok Szövetségének résztvevői, köztük (balról) dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere

Fotó: MTI, Vasvári Tamás

„Királyi” volt a program a koronázóvárosban: Székesfehérvár méltó házigazdaként adott otthont a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) aktuális közgyűlésének. Tavaly tizenhat év után üléseztek ismét Nyíregyházán az MJVSZ tagjai, és abban a reményben búcsúztak, hogy legközelebb Fejér megyében találkoznak.

Ezúttal dr. Ulrich Attila alpolgármester képviselte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatát, és még most is elismerő szavakkal illették az előző évi színvonalas rendezést.

Folytatódik a program

– Tartalmas napokat tölthettünk el Székesfehérváron. Érdekes és tanulságos felszólalásokat hallgathattunk a nagyszabású fejlesztési tervekről, színes jövőképet festettek az előadók. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány támogatásával közel 4400 milliárd forintnyi beruházásban érintettek a magyar nagyvárosok. Folytatódik a Modern Városok Program, a 2021-es költségvetésben biztosítják az erre a célra elkülönített 50 milliárd forintot. Nyíregyházán nagyon sok beruházás készült már ennek a projektnek a keretében, a legújabb a kedden átadandó, felújított Kállay-ház lesz – közölte érdeklődésünkre dr. Ulrich Attila.

Előadásában Varga Mihály kitért arra is, hogy a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a megyék, a megyei jogú városok saját fejlesztési elképzeléseit támogatja, kiemelt figyelemmel a munkahelyteremtésre, a helyi gazdaság erősítésére. Erre a megyei jogú városok eddig összesen 950 támogatási kérelmet nyújtottak be 426 milliárd forint összegben.

Magyar Levente, a miniszterhelyettesi feladatokat ellátó külügyi államtitkár felszólalásában közölte: a kormány eltökélt célja, hogy minden megyeszékhely megközelíthető legyen kisrepülőgépekkel, éppen ezért a településeknek ki kell dolgozniuk, hogy hol lehet erre alkalmas repteret létesíteni. Nyíregyháza e tekintetben is jól áll.

Többen dolgoznak

Szita Károly, az MJVSZ elnöke a székesfehérvári városházán emlékeztetett arra, hogy Magyarország vidéki „fővárosaiban” összesen kétmillió ember él, és az ország GDP-jének harmada ott keletkezik. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kijelentette: „Optimistábbak lehetünk, mint néhány hónappal ezelőtt, hiszen a júniusi foglalkoztatási adatok szerint többen dolgoznak most, mint januárban. Emellett folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma.”

KM

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter előadását hallgatták a Megyei Jogú Városok Szövetségének résztvevői, köztük (balról) dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere | Fotó: MTI / Vasvári Tamás


Magyarország megyei jogú városai

Békéscsaba (1990 óta megyei jogú város), Debrecen (1954), Dunaújváros (1990), Eger (1990), Érd (2006), Győr (1970), Hódmezővásárhely (1990), Kaposvár (1990), Kecskemét (1990), Miskolc (1954), Nagykanizsa (1990), Nyíregyháza (1990), Pécs (1954), Salgótarján (1994), Sopron (1990), Szeged (1954), Székesfehérvár (1990), Szekszárd (1994), Szolnok (1990), Szombathely (1990), Tatabánya (1990), Veszprém (1990), Zalaegerszeg (1990)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában