Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.07.28. 17:48

Több megyei e-matrica fogyott

A járványhelyzet legkevésbé a megyei e-matricák keresletét érintette.

Forrás: MTI

Megugrott a kereslet a megyei autópálya-matricák iránt. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. összegzéséből kiderül, hogy az első fél évben összesen 5,45 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők, ebből 1,8 millió darabot tettek ki a megyeiek.

A járványhelyzet legkevésbé a megyei e-matricák keresletét érintette: 2020 első fél évében 11 megye esetében jóval több vignetta fogyott, mint a múlt év hasonló időszakában.

Darabszámban Pest, Hajdú-Bihar és Fejér megye áll a képzeletbeli dobogón. A legnépszerűbb megyei vignetta továbbra is a Pest megyei: egymilliónál is többet vettek belőle a közlekedők.

A legkevesebb, mintegy háromezer darab a Veszprém megyeiből fogyott, de idén még ebből is többet vettek, mint tavaly ilyenkor. 2020 első fél évében mintegy 10 milliárd forint értékben vásároltak megyei e-matricát a közlekedők. A múlt évi adatokhoz képest összességében 1,3 százalékos volt a növekedés mind a darabszám, mind pedig az árbevétel tekintetében.

Több vignetta fogyott

– A koronavírus-járvány első hullámának tetőpontján – a kedvező januári és februári értékesítés után –, márciusban és áprilisban 30-40 százalékkal esett vissza a megyei e-matricák iránti kereslet, de májusban 9-, júniusban pedig már 15 százalékkal több fogyott belőle. Ennek döntő érve, hogy a lakosság a koronavírus-járvány első hullámának lecsengése után inkább a belföldi utazásokat, főként a balatoni nyaralást részesítette előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

A szolgáltatónál a megyei adatokról érdeklődtünk.

„Szabolcs-Szatmár-Beregre érvényes e-matricából a 2020. január 1. – június 30. közötti időszakban 25 347 darab fogyott, ami 4 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Ami pedig a megyei vignetták értékesítését illeti: Szabolcs-Szatmár-Bereg a darabszámot figyelembe véve a nyolcadik, a növekedés arányát nézve pedig az ötödik helyen áll a megyék sorrendjében.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában