Nyíregyháza

2020.08.13. 09:00

A járványveszély nem múlt el

A nyugalomért, a biztonságért tenni kell, ennek része a konzultáció is.

Makacsul hiszem: minden vélemény számít és fontos – enged bepillantást hitvallásába Pregitzer Fruzsina. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésznőjét ezúttal a most futó nemzeti konzultáció apropóján kérdeztük, amelynek témája a koronavírus-járvány elleni védekezés, a tapasztalatok értékelése mellett a további teendők meghatározása.

– Akik már éltek a Kádár-korszakban, pontosan tudják, hogy ott és akkor valóban nem számított egy szavazat, az egyszerű ember véleménye, gondolata pedig végképp nem befolyásolta az akkori országvezetést. Én makacsul hiszem: minden vélemény, gondolat, szavazat fontos és számít. Igaz ez rám, a gyermekemre, a családomra, barátaimra és minden állampolgárra, aki a nemzethez tartozik – helyezkedik ebben határozott álláspontra Pregitzer Fruzsina.

Nem kényelmi kérdés

Különös – teszi hozzá –, még mindig el kell telnie néhány évnek ahhoz, hogy a kádári mentalitást magunk mögött hagyjuk, és ne legyen olyan, aki úgy hiszi, fölösleges véleményt alkotnia országos, de egyébként minden egyes embert közvetlenül érintő ügyekben. A mostani nemzeti konzultációs kérdéssor is ilyen, hiszen a járvány veszélye nem múlt el.

Pregitzer Fruzsina | Fotó: színházi archívum

Természetes, hogy kitöltöttem a kérdőívet, elküldéséhez az elektronikus formát választottam. A lehető legpontosabb képet kell nyújtani a tapasztalatokról, hogy tisztábban láthassuk, milyen további kihívások állnak az egészségügyi és gazdaság előtt. Aggodalommal tölt el, mi vár ránk, a színházra is. Sok a tőlünk független tényező, de épp ezért kell előre gondolkodni és tervezni.

Tanulságos annak vizsgálata is, hogy mennyire fegyelmezettek az emberek. Vannak, akik élből szabályszegők, ezért fontos sokkal egyértelműbben meghatározni például azt, hol kötelező a maszk viselete és hol nem. Én sem szeretem, nekem sem öröm hordani, de ha így védem önmagamat és a környezetet, akkor számomra ez nem kényelmi kérdés. A járvány szempontjából átmeneti helyzetben van a világ, így hazánk is, azt kívánom magunknak, vészeljük át minél kisebb sérülésekkel. Ehhez azonban tenni kell, ennek része a konzultáció is – utal zárásként a héten még (augusztus 15-ig) nyitva álló lehetőségre a színművésznő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában