Kelet-retro

2020.08.29. 08:00

Amikor hidegre tették a vásárosnaményi malmot

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 40 évvel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1980. augusztus 29., péntek

Hidegre tették a vásárosnaményi malmot

A Szabolcs-Szatmár megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat július 1-jével leállította a termelést a beregi malomban. Az új búzát már nem töltik fel a kiérdemesült garatra. Lakat alá került a régi üzem, de lebontásáról egyelőre szó sincs. Szaknyelven szólva hideg üzemként áll tartalékban. Ez azt jelenti: ha hosszabb ideig üzemzavarra lehet számítani Nyíregyházán vagy Kisvárdán, akkor ismét őrölni fog a naményi malom. A termelés leállítását nemcsak a kopás, az elhasználódás indokolta, hanem az: a nyíregyházi, a kisvárdai és a baktalórántházi malom kapacitásbővítése jóval többet jelent, mint a naményi malom termelése.

Érdekesség, hogy megyénkben van még egy hideg malom: a tiszalöki. 1975-ben „tették hidegre”, amikor beüzemelték Nyíregyházán az ország egyik legkorszerűbb malmát. Ezt megelőzően megszüntették a tiszaszalkai, a nagyhalászi és a rakamazi malmot. E három helység malmának a gépeit is leszerelték. A leszerelt gépek egy részét azonban felhasználták a nyírbátori malom felújításánál. A régi masinák kisebb része azóta ócskavassá vált.

De még mindig van néhány használható gép, amely a nagyhalásziak és a rakamaziak búzájának őrlését segítette egykoron. Ezeket a gépeket ha nem is munkára, de a tanulás szolgálatába állítják. A Nyíregyházi Élelmiszeripari Szakmunkásképző Iskolában ugyanis szeptembertől molnárlegényeket is képeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában