Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.08.30. 15:30

Minden cseppjére szükség van

A vérkészletek jelentős csökkenése miatt megkongatta a vészharangot az Országos Vérellátó Szolgálat. Csak a halaszthatatlan műtétekhez tudnak vért biztosítani, s arra kértek mindenkit, aki egészségesnek érzi magát és az utóbbi 14 napban nem járt külföldön, menjen el vért adni.

2020.04.23. Zalaegerszeg Nehéz időkben az embereknek még inkább meg kell gondolniuk, miben segíthetnek rászoruló társaikon. E humánus megnyilvánulásnak hagyományos területe a véradás. Közel negyvenen jelentkeztek Zalaegerszegen a felhívásra. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai hírlap Képen: Tóth Ágnestől Simon Gyuláné szakasszisztens vett vért

Fotó: Pezzetta Umberto

Megkongatta a vészharangot az Országos Vérellátó Szolgálat. Az intézet a napokban közleményt adott ki, ami szerint rendkívül nagy szükség van a véradók segítségére. Arra kérnek mindenkit, aki egészségesnek érzi magát és az utóbbi tizennégy napban nem járt külföldön, hogy menjen el vért adni.

A koronavírus-járvány okozta helyzet, a nyári szabadságolások, valamint a négynapos hosszú hétvége miatt csökkent az országos vérkészlet, ezért mindaddig, amíg a vér­adások száma újra elégséges nem lesz, kizárólag halaszthatatlan beavatkozásokhoz tudunk vérkészítményeket biztosítani

– olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

Ellátási gond nem volt

– Azt érzékeltük, hogy nehezebben lehetett vérhez jutni, főleg amikor 0-s vérre volt szükségünk, de szerencsére vérhiány miatt műtétet nem kellett elhalasztani, s a bent fekvő vérző betegeink is megkapták a szükséges vért, ellátási problémák emiatt nem voltak – mondta el érdeklődésünkre Hegyi Henrik D.

A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója hozzátette: már a koronavírus-járvány kezdete óta tapasztalható volt a csökkenés, mert visszaesett a véradók száma, azonban a vér­adás nem veszélyes, éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy aki egészséges, legyen véradó.

– A kórházon belül is évente 4-5 alkalommal örömmel adunk helyet a véradásnak, ilyenkor a saját kollégáink is a karjukat nyújtják, mert tudjuk, mennyire fontos, hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő vérmennyiség – hangsúlyozta a főigazgató.

Biztonságos véradás

– A Vöröskereszt elsősorban a véradások megszervezéséért felel, azért, hogy a donorok megjelenjenek, hogy a helyszín biztonságos legyen, valamint azért is, hogy biztosítsuk a véradók folyadék- és táplálékpótlását. Ha tudunk, kis ajándékkal kedveskedünk nekik, így köszönve meg, hogy eljöttek – mondta el lapunk érdeklődésére Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója, akitől rendszeres véradóként a szolgálat nemrégiben SMS-ben kérte, hogy ha tud, segítsen.

A koronavírus-járvány miatt annyiban változott a protokoll, hogy a bejáratnál megmérjük a donorok hőmérsékletét, és csak akkor léphetnek be a véradó helyiségbe, ha nincsen lázuk, hőemelkedésük. Maszkot kapnak, az ágyakat egymástól minimum másfél méter távolságra állítjuk fel, tágas és jól szellőző helyeken szervezünk véradást, folyamatosan fertőtlenítünk.

A járvány hatása

– A véradók adománya a betegek számára a gyógyulást, gyakran a túlélést, az életben maradást jelenti, így arra kérünk mindenkit, hogy segítsen, adjon vért, amíg lehet. Sok mindent lehet hallani, készülünk a második hullámra. Ha ideér, ismét nehézkesebb lesz megszervezni a véradásokat egyrészt a megbetegedések miatt, másrészt azért, mert ilyenkor érthető módon a donorok is óvatosabbak, a rendszeres véradók is elmaradnak. Természetesen most is csak az jelentkezzen, aki egészséges vagy nincsen olyan ismert betegsége, ami kizárja a véradásból. Aki köhög, folyik az orra, ­rossz a közérzete, fáj a gyomra, hányingere van, maradjon távol – ahogy tenné akkor is, ha nem lenne járvány – jegyezte meg Gurály Edina.

Hozzátette: akiket a munkahelyi, szervezett véradásokkal nem tudnak elérni, de szeretnének segíteni, megtehetik a Nyíregyházi Területi Vérellátóban (Szent István u. 68.) hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 15.30, kedden és csütörtökön 8 és 17.30 között. A leendő donorok a www.ovsz.hu, a www.voroskereszt.hu vagy a www.veradas.hu oldalon megtalálhatják a hozzájuk legközelebb eső véradás helyszínét.

A Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója továbbá kéri azoknak a betegeknek a hozzátartozóit, akik vért, illetve vérből készült készítményt, gyógyszereket kaptak, segítsenek, hogy mások is hozzájuthassanak a gyógyulásukhoz szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű vérhez.

A kollégákkal együtt

– Talán harmincszoros véradó lehetek. Azért a bizonytalanság, mert még a ’80-as évek közepén kezdtem, a hadseregben, előfelvételisként, és azok az adatok elvesztek a rendszerből – mondta Nyéki Zsolt.

Lapunk főszerkesztője hozzátette: – Ám nem is ez a lényeg, hanem hogy amikor tehetem, a karomat nyújtom, és nagyon sokszor a kollégáimmal együtt. Ez külön büszkeséggel tölt el. Szerkesztőségünkben több alkalommal szerveztünk véradást, de van úgy, hogy csak összenézünk, és közösen indulunk el újságírók, fotóriporterek, szerkesztők, tördelők, s csatlakozunk valamelyik akcióhoz.

Az irányított véradás plusz érzelmi töltetet ad, segítettünk már balesetet szenvedett tűzoltónak, kollégánk hozzátartozójának. Persze, akkor is jóleső érzés megkapni az üzenetet a vér célba érkezéséről, ha ismeretlen ember életét mentette meg

– jegyezte meg.

Véradások a megyében

Augusztus 31., hétfő: Döge, ifjúsági ház 9–11 óra között; Szabolcsveresmart, faluháza 12.30–14.30

Szeptember 1., kedd: Ramocsaháza, közösségi ház 9–11; Ramocsaháza, Ricosta Kft. 12.30–14.30; Kisar, művelődési ház 8.30–10; Nagyar, orvosi rendelő 11.30–13

Szeptember 2., szerda: Nyírtass, általános iskola 9–11.30; Gyulaháza, Millennium étterem 13–15;

Szeptember 3., csütörtök: Apagy, Teleház 10–12; Napkor, művelődési ház 13.30–15.30; Kállósemjén, közösségi ház 9–12; Nyírbátor, Serioplast 13.30–14.30

Szeptember 4., péntek: Nagykálló, Kálló étterem 8–12; Nyírbátor, kulturális központ 13.30–17.30;

Szeptember 5., szombat: Nyírbátor, kulturális központ 9–13

CSA, BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában