Fábiánháza

2020.08.31. 20:56

Modern épületben szerezhetnek tudást

A könyvtár és a védőnői szolgálat is megújult környezetben működhet tovább.

Vadonatúj, modern környezetben kezdhetik meg a tanévet a fábiánházi gyerekek, hiszen az iskola új hőszigetelést, fűtésrendszert, nyílászárókat kapott, akadálymentesítették az épületet és napelemrendszert is kiépítettek, hogy az intézmény megfeleljen a 21. század követelményeinek és oktatási kihívásainak.

Gyarmati Endre, a település polgármestere elmondta, több mint 160 millió forintból újult meg az iskola, a korábban felsoroltakon kívül renoválták az elektromos hálózat jelentős részét, és a belső udvart is rendbe tették.

Javultak a körülmények

− A pályázati összegen túl a tankerület is támogatta az iskolát, kicserélték a csatornarendszert, s az intézmény belső festését is a mátészalkai tankerület finanszírozta. Nagyon fontos, hogy emelkedett az intézmény megtartó ereje, ezáltal a diákok jelentős része helyben marad, és nem más településeken kezdi meg tanulmányait. Az iskola épületében található a község könyvtára és a védőnői szolgálat, melyek szintén megújult körülmények között működhetnek tovább, sokat javultak az ott dolgozók munkakörülményei – árulta el a polgármester, majd hozzátette: a településen nincs kultúrház, ezért a rendezvényeket az iskola belső tereiben és a tornateremben tartják, de a jövőben a kulturális eseményeket is méltó környezetben tarthatják meg.

Gyarmati Endre az átadóünnepségen elmondta, több mint 40 éve ő is a fábiánházi oktatási intézménybe járt, s bár az évek elteltek, nem szabad elfelejteni a származást és múltunk értékeit.

− Külön öröm, hogy nemcsak mint diák vagy itt tanító pedagógus lehettem részese az intézménynek, hanem polgármesterként az iskola megújulását is megérhettem – zárta gondolatait a polgármester.

Éljenek a lehetőséggel

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke is jelen volt a rendezvényen, beszédében kiemelte, a fejlesztések a gyerekek érdekében történtek, hogy ők minél jobb körülmények között „szívhassák magukba azt a tudást”, amire az életük során szükségük lesz.

− Nem árulok el nagy titkot, amikor azt mondom, hogy a tudásunk és a szorgalmunk révén tudunk előbbre jutni az életben. A szülőkön, a gyerekeken és a pedagógusokon múlik, mennyit tesznek hozzá e nagy vállalkozáshoz, melyet élethosszig tartó tanulásnak hívunk. Az iskola még az 1980-as években épült, és most megújulva várja a diákokat. A fejlesztések célja, hogy ugyanazokat a lehetőségeket kapja meg egy vidéki gyerek, mint egy fővárosi, és az állam is ugyanannyi pénzt költsön a vidéki gyerekekre, mint az ország gazdagabb területein élőkre. Remélem, hogy a felkínált lehetőséggel élni tudnak a fábiánházi gyerekek, hiszen kettőn áll a vásár: a pedagógusok jó szándéka, tudása mit sem ér a szülők és diákok kitartása és szorgalma nélkül – mondta Seszták Oszkár, hozzátéve, a szülőknek kell számonkérni a gyerekeken a leckét, és támogatni a tanárokat abban, hogy a diákok teljesítsék a követelményeket.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő felsorolta az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeit, hangsúlyozta, több mint száz beruházás valósult meg vagy van folyamatban a választókerületben.

A fejlesztések nem állnak meg, hiszen az iskola felújítása után, az óvoda újjáépítése és bővítése következik a jövőben, több mint 200 millió forintból

– tudtuk meg az országgyűlési képviselőtől.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában