Túró Rudi

2020.08.22. 20:00

Pöttyös-jubileum Mátészalkán

– Amikor egy társaságban kiderül, hogy hol dolgozom, mindenki elmosolyodik, és ez nagyon jó érzés – mondja Mészárosné Végh Katalin, a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai gyárának minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági vezetője, aki hamarosan jubilál: szeptember 1-jén lesz 25 éve, hogy elkezdett Szalkán dolgozni. És jubilál a gyár is: szinte napra pontosan 50 éve kezdték el ott gyártani a Pöttyös Túró Rudit.

A túrós finomság története 1954-ben kezdődött, amikor a Magyar Tej-ipari Kutató Intézet három szakembere a Szovjetunióba utazott, hogy az ottani tejipar vívmányait tanulmányozza. Ott kóstoltak meg egy cukrozott, csokoládéval bevont, lágy állagú, kerek édességet, amit túróminyonnak kereszteltek el, és ami túróvaj és zsír keverékéből készült. A Wikipédia szerint ennek alapján fejlesztették ki azt a terméket, amelyet a magyar vásárlók már Túró Rudiként ismertek meg.

Amikor még nem gépek, hanem szorgos kezek csomagolták a rudit
Fotó: FRIESLANDCAMPINA

Vihart kavart a neve

Nem kapkodták el a gyártást, maga a termékfejlesztés ugyanis közel 12 éven át tartott. Miután elkészült az édesség, Klein Sándort, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatóját kérték fel arra, hogy tervezze meg a reklámkampányt. A formatervezés az Iparművészeti Főiskola két hallgatóját dicséri: ők találták ki és tervezték meg a piros copfos kislány rajzával díszített pöttyös csomagolást. Ám ekkor a finomságnak még nem volt neve.

Klein több szakembert is megkérdezett, de a Túró Rudi név végül a saját ötletéből született meg. Hogy hogyan, az ma sem tudható biztosan. Az egyik feltevés szerint az unokája keresztnevét kapta a termék, de ennél valószínűbb, hogy az elnevezés a „túrórúd” névre utal, s még az is lehet, hogy az édesség elkészítésénél bábáskodó tej-ipari szakember, Mandeville Rudolf után lett az elnevezés Rudi – írta az origo.hu.

A név vihart kavart: a Hírlapkiadó Vállalat reklámosztályának vezetője erkölcstelennek és pornográfnak találta, ezért úgy döntött, hogy nem engedélyezi a reklámozását a kiadásukban megjelenő lapokban. Javasolták helyette például a Tutu és Titi nevet, de Klein ebbe nem egyezett bele. Így aztán a Túró Rudi a nyomtatott sajtó reklámja nélkül kezdhette meg pályafutását. A nagyüzemi gyártás 1968-ban indult meg az erzsébetvárosi üzemben, majd a gyártógépet áthelyezték Nyíregyházára.

Tizenötször körbeérte a Földet

A gyártás 1970 augusztusában került Mátészalkára, ahol egy olyan túróüzemben kezdték meg a munkát, amely csak két helyiségből állt, a túró egy 10 ezer literes tartályban készült, az első szériák pedig hurkatöltő segítségével nyerték el a formájukat. Kezdetben 3 műszakban 25-30 ember dolgozott azért, hogy a túrós finomságot szemmértékkel háromdekás darabokra szeleteljék. Az óriási keresletet ki kellett elégíteni, ezért technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, és az 1970-es évek közepén már naponta 36 ezer Túró Rudit gyártottak.

Az automatizációnak köszönhetően a ’90-es évek elején már napi 300 ezer darab készült, a mátészalkai gyárban 2013-ban gyártották le az ötmilliárdodik Túró Rudit. Ez a szám akkor azt jelentette, hogy az addig készült Túró Rudik tizenötször körbeérték a Földet. Talán hihetetlenül hangzik, de napjainkban évente 180-190 millió darab különböző ízesítésű rudit majszolunk el.

A nagy kedvenc

Úgy tűnik, továbbra is a natúr az igazi: a felmérések szerint minden ízkombináció ellenére a dobogó felső fokán a natúr rudi – annak is óriás változata – áll.


A rudiimádóknak nem számít a távolság sem

– Oh, itt elég borsos áron kapható – nevetett a telefonba Botos Fruzsina, aki legendásan nagy Túró Rudi- imádó. Az egykori válogatott, sokszoros magyar bajnok és kupagyőztes röplabdázó már gyerekkorában elkötelezte magát a túrós édességgel, s ez sem az évekkel, sem a távolsággal nem változott. – Pár évig Kanadában éltem, de ott is megtaláltam a módját, hogy Túró Rudit ehessek – mondta sejtelmesen: elrejtette a bőröndjében a finomságot, és eldöntötte, ha észreveszik, majd azt mondja: csokoládé…

Fruzsi, Ádám és Brúnó
Szentpáli Roland

Fruzsi most családjával Amerikában él. Hamarosan átköltöznek New Jersey-be, mert a férje, a nyíregyházi dr. Bartos Ádám, aki a vegyészdiploma és doktori fokozat megszerzése után a Harvardon folytatta immunológiai kutatómunkáját, Manhattanben kapott egy nagyszerű lehetőséget. Ő éppúgy szereti a Túró Rudit, mint a felesége. – A pandémia miatt az elmúlt hónapokban nem tudtunk rudit enni, de nagyon várjuk a brooklyni barátok, rokonok látogatását, és akkor végre megkóstoltathatjuk a másfél éves kisfiunkkal, Brúnóval is. Sőt már azt is tudom, hogy Jersey-ben hol vehetjük majd meg az imádott édességet – tette hozzá Fruzsi. A finomság nem olcsó: 6 kicsi natúr több mint 9, öt nagy gesztenyés pedig 12,5 dollárnál is drágább, de kapható, és egy rudifannak ez a legfontosabb.

Nagy élmény volt a látogatás

A világszerte ismert tubaművész, a nyíregyházi Szentpáli Roland is rajong a rudiért. Rengeteg helyen járt már, de sehol nem találkozott ehhez hasonló édességgel. Amikor egy-egy hosszú útról érkezett haza, a kedvenc ételei mellett az édesanyja arról is gondoskodott, hogy túrós finomság legyen a hűtőben. – Az egyik legnagyobb élményem, hogy általános iskolásként elmehettünk a tejgyárba, és annyi rudit ettünk, amennyi csak belénk fért. Ma is nagyon szeretem, a kedvenceim azok, amelyekben kevesebb a cukor – mesélte.


Hagyomány, minőség, töretlen népszerűség

Évtizedek óta a családok nagy kedvence a Pöttyös, amit fél évszázada gyártanak Mátészalkán.

A Pöttyös Túró Rudi egy ikonikus magyar márka, amely már több mint fél évszázada mosolyt csal az emberek arcára. Mátészalka sikertermékét a legkisebbektől a nagyszülőkig minden generáció ismeri és szereti.

A Pöttyös része a mindennapjainknak, de ott van velünk a különleges alkalmakon, és ott van nálunk akkor is, ha köszönetet mondunk egymásnak.

Szautner Péter
Fotó: KM-archív

Mosoly és vagányság

A Pöttyös Túró Rudi Magyarország egyik kedvenc márkája, amit minden honfitársunk ismer, szinte minden család hűtőszekrényében találunk belőle, és a külföldön élő magyarok is elsőként említik azok között a magyar ízek között, amelyet az otthonuktól távol is hiányolnak. Ötven éve gyártani az ország kedvenc tejes finomságát, valódi tradíció. Ezt a tradíciót ötvözzük az elkötelezett munkával, vállalatunk és dolgozóink tudásával és innovatív szemléletével.

Mátészalkán közel 300 ember dolgozik mindennap azért, hogy friss hazai tejből és túróból készült, kiváló termékeket, velük együtt pedig örömet adjunk a Pöttyös-rajongóknak. A Túró Rudiban benne van cégünk minden dolgozójának évtizedes szakértelme, a magyar tejtermelés hagyománya, a minőségi termékek előállítása iránti elkötelezettségük – és persze egy kis mosoly és vagányság.

A friss túróval kezdődött

A történet ötven éve a friss túróval kezdődött, a termékfejlesztés azóta is folyamatos, a Pöttyös Túró Rudi mindig képes a megújulásra.

A változatos ízek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a legújabb fogyasztói igényekre, a népszerű trendekre is. Az eredeti és összetéveszthetetlen Pöttyös mellett különböző méretekben, ki​szerelésekben, többféle bevonattal vagy éppen töltelékkel és csökkentett cukortartalommal is folyamatosan fejlesztünk új termékeket, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő Pöttyöst.

A térség tejtermelőivel és a mátészalkai gyár minden dolgozójával a jövőben is azon dolgozunk, hogy a Pöttyös Túró Rudi még sok felnövekvő generáció kedvenc desszertje lehessen!

- Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója -


Amikor kiderül, hol dolgozik, mindenki mosolyog

Mészárosné Végh Katalin azon szerencsések egyike, akiknek munkaköri kötelességük megkóstolni az új ízeket.

Mészárosné Végh Katalin
Fotó: FRIESLANDCAMINA

– Mátészalkán nőttem fel, ismertem a céget, sőt voltam is ott nyári gyakorlaton, és annyira megtetszett a hangulat és a társaság, hogy teljesen tudatosan választottam az élelmiszeripari szakmát – mesélte lapunknak Mészárosné Végh Katalin minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági vezető, aki néhány nap híján 25 éve kezdett el dolgozni a szalkai gyárban, és aki volt csoport-, majd laborvezető, részt vett a minőségirányítási rendszer kiépítésében, gyár­igazgatóként is felügyelte a munkát, de a termékfejlesztés is közel áll hozzá. Ez utóbbiért lehet őt leginkább irigyelni, hiszen azon szerencsések egyike, akiknek munkaköri kötelességük megkóstolni az új ízeket.

– Mindig is elsődleges cél volt, hogy jó magas minőségű, egészséges, biztonságos termékek kerüljenek a boltok polcaira, és hiába fejlődött nagyon sokat az elmúlt évek, évtizedek alatt a technológia, ez ugyanolyan prioritás maradt. Folyamatosan ellenőrizzük a bejövő nyers tejet, a félkész, illetve a kész terméket, a védőfelszereléseket, a csomagolóanyagokat, de a higiéniát (pl. csempéket, padozatot) is, ahogy folyamatosan képezzük munkatársainkat is – mondta Katalin, aki nagyon szereti a munkáját. Egyrészt, mert tele van kihívásokkal, másrészt, mert amit gyártanak, milliók kedvence.

Párját ritkítja

Természetesen ő is szereti a Pöttyöst, leginkább a szilva-lekvárosat és a gesztenyéset, termékfejlesztőként pedig folyamatosan ötletel, gondolkodik: mi lehetne a következő íz, ami tökéletes párost alkot a rögös túróval. Egy jó ötlet azonban önmagában még kevés, hiszen az nem elég, ha a végeredmény finom, meg is kell tudni valósítani.

– Amikor egy társaságban kiderül, hogy hol dolgozom, mindenki elmosolyodik, és ez nagyon jó érzés. A Pöttyös elválaszthatatlan a magyar családoktól, és valóban párját ritkítja, hiszen sehol a világon nem gyártanak még csak hozzá hasonlót sem – mondja.

Immár fél évszázada Mátészalkán készül

SZA


Receptek

Túrórudi

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 25 dkg túró, 5 dkg porcukor, 5 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, egy fél citrom. Elkészítés: A túrót a porcukorral, a vajjal, a citromlével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hűtőbe tesszük 1-2 órára. Rudakat formázunk belőle, majd olvasztott csokival bevonjuk.

Túrópötty
Fotó: MINDMEGETTE.HU

Túrópötty

Hozzávalók: 25 dkg túró, 3 ek. méz, 3 ek. háztartási keksz, 1 citrom, 15 dkg étcsokoládé, 2 ek. olaj. Elkészítés: A túrót áttörjük, hozzáadjuk a mézet, a kekszet, belereszeljük a citrom héját. Golyókat sodrunk, 30 percre hűtőbe rakjuk. Az étcsokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Megmártjuk benne a golyókat, és hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen. (mindmegette.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában