Nyíregyháza

2020.09.10. 13:03

Felkészültek a fertőzésekre

Az intézmények pontosan tudják, mi a teendőjük fertőzés esetén.

Nyíregyházán is hagyományos formában indult el a tanév

Fotó: illusztráció: Dodó Ferenc

Hagyományos formában indult a 2020/21-es iskolai, óvodai, bölcsődei oktatási, nevelési, gondozási év Nyíregyházán is, ám a személyes jelenlét miatt valószínű, hogy egy-egy gyermekről, pedagógusról vagy gondozóról kiderül: koronavírus-fertőzött, vagy a fertőzés tüneteit mutatja.

A nyíregyházi operatív csoport felkészült arra, hogy az önkormányzati intézményekben is lesznek további fertőződések. Ha egy adott intézménytől ilyen jelzés érkezik, az önkormányzat és az intézményvezetők, együttműködve a járványügyi szakemberekkel, a lehető leg­gyorsabban intézkednek a továbbterjedés megakadályozása érdekében.

El kell őket különíteni

Ha egy gyermeknél, óvónőnél, pedagógusnál vagy más dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell különíteni, s értesíteni kell az iskolaorvost, aki dönt a teendőkről. Gyermek esetén a szülőt/gondviselőt az intézmény értesíti, felhívja a figyelmet arra, hogy fel kell hívni a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát, majd az orvos utasításainak alapján kell eljárni.

Ha egy ­gyermeknél koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, vagy igazoltan fertőzött lesz, a szülő köteles értesíteni az intézményt.

A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos nyilatkozhat a fertőzés gyanújáról. Ha fennáll a gyanú, ők látják el a beteggel kapcsolatos teendőket. A gyermek az iskolába, óvodába, bölcsődébe csak orvosi igazolással térhet vissza, amit az intézmény nem bírálhat felül, el kell fogadnia.

Egyedi döntést is hozhatnak

Ha bebizonyosodik a koronavírus-fertőzés, az Emmi és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen a kontaktkutatás után megvizsgálja, milyen intézkedésre van szükség az adott intézményben. Az operatív törzs hozhat egyedi döntést, aminek egyik formája lehet a digitális munkarend elrendelése – ez vonatkozhat egy vagy több osztályra, csoportra. Óvodák, iskolák estén a rendkívüli szünet elrendeléséről az Oktatási Hivatal dönt.

Amennyiben a nyíregyházi operatív munkacsoporthoz az iskolák, óvodák vezetőjétől jelzés érkezik arról, hogy az intézményben valaki igazoltan fertőzött, a továbbterjedés megakadályozása érdekében tájékoztatják az intézményvezetők a szülőket, és arra kérhetik őket, hogy további intézkedésig a gyermekeket ne vigyék az intézménybe.

Ha egy nevelési-oktatási intézményben átmenetileg elrendelik a digitális munkarendet, rendkívüli szünetet, a gyermekfelügyeletet az érintett intézményben meg kell szervezni. Az operatív munkacsoport arra kéri az óvodákba, bölcsődékbe járó gyermekek és az iskolások szüleit, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek az intézménybe, és figyeljék a koronavírusra utaló tüneteket – tájékoztatta lapunkat dr. Kása Brigitta nyíregyházi aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában