Nyíregyháza

2020.09.11. 14:00

Két járőr, egy eset: kimentették a lányt az autóból

Az apa nem hitte el, ezért önmagán is letesztelte, hogyan lett a lánya az utastér foglya.

Tornai Roland törzsőrmester (bal szélen) és Gombocz István őrmester azonnal a tettek mezejére lépett

Fotó: Dodó Ferenc

A tűző napon álló lezárt autóból mentett ki egy tizenéves lányt vasárnap az állatparknál két rendőr – írtuk meg a héten a nem mindennapi eseményt.

Akár tragédia is történhetett volna, hiszen a járműbe bezárt kislány rosszul lett, fulladozott, nem kapott levegőt. A két fiatal rendőr lapunk kérésére felidézte a mindenkinek tanulságos történetet.

Sosem volt még ilyen esetünk, mégis pontosan tudtuk, hogy mit tegyünk, ahogyan azt is, minden perc számít

– nyilatkozta lapunknak az a két fiatal nyíregyházi rendőrjárőr, akik néhány napja egy lezárt autóból mentettek ki egy tizenéves lányt. Miként arról már beszámoltunk, egy mezőkeresztesi, háromgyermekes házaspár vasárnap a Nyíregyházi Állatpark közelében parkolt le. A 14 éves lányuk nem akart velük tartani az állatkerti sétára, ezért a szülők a kocsiban hagyták őt, az apa viszont távozás előtt az elektromos ablakokat felhúzta, s az autót központi zárral lezárta.

– A 34 éves apa és 37 éves felesége több órára magára hagyta a gyermeket a tűző napon álló, lezárt autóban. A lány elszunyókált, majd arra riadt, hogy rosszul van, fullad, nem kap levegőt. Hiába próbált kiszabadulni a járműből, a központi zár inaktiválta az ajtókat, ablakokat. A gyermeken úrrá lett a pánik, a szélvédőn dörömbölve a ­járókelőktől kért segítséget, akik értesítették a rendőrséget – idézte fel az előzményeket Tornai Roland törzsőrmester.

Nem volt nála mobil

– Amíg az egyik segítő egy villáskulccsal betörte a gépkocsi jobb hátsó ablakát, a lányt arra kértük, másszon előre, az első ülésre, majd egy lepedőt terítettünk a szilánkokra, és kiemeltük a felhevült testű fiatalt az utastérből. Mivel nem volt nála mobiltelefon, és a szülei számát nem tudta fejből megmondani, meg kellett várnunk, amíg családtagjai visszatérnek az autóhoz – tette hozzá a törzsőrmester.

A szülők, akikkel szemben időközben kiskorú veszélyeztetése megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság, azt mondták, abban a hitben voltak, hogy a központi zárral lezárt autó ajtaját ki lehet nyitni belülről.

– Döbbenten álltak a történtek előtt, azt ismételgették: nem gondolták, hogy ilyen baj történhet. A kiérkező mentők megvizsgálták, ellátták, majd kórházba szállították a lányt, akit az édesanyja is elkísért. A hitetlenkedő apa indulás előtt személyesen bizonyosodott meg arról, hogy lánya valóban a biztonságtechnika áldozata, az utastér foglya lett.

– Mélyen bevésődött az emlékezetünkbe ez az eset, amelyből érdemes okulni, hiszen megvannak a maga tanulságai.

Tragédiával is végződhetett volna a gondatlanság, ha a 14 éves gyerek nem ébred fel, vagy nincs kitől segítséget kérnie

– mutatott rá a helyszínre riasztott járőrpáros másik tagja, Gombocz István őrmester.

Információink szerint a lánynak nem történt komolyabb baja, ám éjszakára benn tartották a nyíregyházi kórházban megfigyelésre.

Nincs kiszállás

– A gépkocsi ajtajait egyszerre nyitó, illetve záró központi egység manapság alaptartozék a gépkocsikban, a modernebb szerkezetek az elektromos ablakok felhúzásáról, illetve leeresztéséről, a visszapillantó tükrök behajtásáról is gondoskodnak.

Gerda Tamás

A távirányításos működtetés alapvetően biztonságos, praktikus, kényelmes, a zár motorja gombnyomásra behúzza és kiengedi az egyes zárszerkezetek nyelveit – ismertette a műszaki részleteket Gerda Tamás autószerelő.

A nyíregyházi szakember kérésünkre több autón is letesztelte magát mint „szabadulóművész”, miután ismertettük vele az állatparknál történt gyermekmentő akció részleteit.

– Beültem a volán mögé, majd a távirányítóval magamra zártam a kocsit. A német márkájú négykerekű már egy gombnyomás után „rabul ejtett”, a japán népautó központi zárja két gyors impulzus hatására tette ugyanezt. A kis ketyerét többféleképpen is be lehet programozni, az időzített önreteszelést nem javaslom – összegzett Gerda Tamás.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában