Koronavírus

2020.09.30. 15:58

Megérkeztek a szenzoros lázmérők a nyíregyházi óvodákba

A megyeszékhely óvodái felkészültek az október 1-jétől érvényes járványügyi megelőző intézkedés végrehajtására.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Nyíregyházán mind a 35 önkormányzati fenntartású óvoda a járványügyi intézkedések betartása mellett rendben üzemel, eddig nem volt szükség rendkívüli intézkedésekre, rendkívüli szünet elrendelésére koronavírus-fertőzés miatt.

Nyíregyháza óvodái felkészültek annak a járványügyi megelőző intézkedésnek a végrehajtására, amely szerint október 1-jétől az oktatási-nevelési intézményekben kötelező az érkező gyermekek és a foglalkoztatottak testhőmérsékletének mérése. Reggel a szülő az óvodákban csak a testhőmérséklet-mérő pontig kísérheti maszkban a gyermeket. Az eljárásrend szerint 37,8 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletű gyermek nem tartózkodhat az intézményben.

Amennyiben a méréskor ennél magasabb testhőmérsékletet észlelnek, a gyermeket 15 percre el kell különíteni, majd újramérni a lázát, és ha ezután sem csökken a testhőmérséklet, a gyermeknek el kell hagynia az intézményt. Ha megengedettnél magasabb testhőt napközben mérik, a gyermeket elkülönítik és a szülőt, gondviselőt azonnal értesítik. Az intézkedés országos bevezetése egy újabb eszköz ahhoz, hogy csak valóban egészséges gyermekeket vigyenek a szülők az óvodákba és tünetmentes munkavállalók dolgozzanak az intézményekben.

Ehhez az intézkedéshez kapcsolódóan az érintésmenetes, szenzoros lázmérők – amelyeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosított – időben megérkeztek az óvodákba. A 35 önkormányzati fenntartású óvoda szerdán 108 lázmérőt kapott. A nyíregyházi óvodák rendelkeznek érintésmentes kézi lázmérőkkel, de a most átvett eszközökkel együtt – az óvoda adottságaitól függően – többkapus beléptetést lehet biztosítani, továbbá így akár a legtöbb óvodai csoport számára biztosított lehet külön lázmérő, és a használat során meghibásodott eszközök pótlása is megoldható.

A feladat nem újdonság, mivel Nyíregyházán már szeptemberben számos óvodában mértek lázat, mint ahogy az országos bevezetés előtt a zsiliprendszerű beléptetést is megoldották. A nyíregyházi szülők eddig is együttműködőek voltak, alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez – zárul a közlemény, amelyet dr. Kovács Ferenc polgármester megbízásából dr. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője juttatott el szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában