Jegyzet

2020.09.30. 16:09

Mesterek és jó tanácsok

Sokaknak kerekedett el a szemük harminc esztendeje, de nem pusztán a kerek szám miatt.

Ladányi Tóth Lajos

Napra pontosan három évtizede, 1990. szeptember 30-án tartották az első szabad önkormányzati választás első fordulóját Magyarországon, ami a tanácsi rendszer kimú­lását is jelentette egyúttal. A rendszerváltozás után az volt az egyetlen voksolás, ahol két fordulóban dőlt el a polgármesteri és az önkormányzati képviselői mandátumok sorsa.

A kétkörös választással felbomlott az addigi struktúra: összesen 3073 településen láttak hozzá a munkához az új képviselő-testületek tagjai. A tanácselnöki poszt örökébe a polgármesteri lépett, a hivatali apparátust a jegyző irányította. Amíg a tanácsi igazgatásban voltak felettes szervek, addig az önkormányzatok jogi értelemben függetlenekké váltak: a választott testületi tagok hozták meg a helyi döntéseket. A megyei közgyűlés nem a központi hatalmat testesítette meg, hanem a helységek érdekképviseleti tömörülésévé alakult át.

Viharos szelek fújdogáltak akkoriban. Az első fordulóban a választásra jogosultak 40, a másodikban 29 százaléka adta le a szavazatát, amit az elemzők azzal indokoltak, hogy az emberek csalódtak a pártok tevékenységében. A településvezetők zöme (82 százalék) függetlenként nyerte el a választópolgárok bizalmát. Többnyire azokról a korábbi vezetőkről van szó, akik nem léptek be egyik új pártba sem, és újraválasztották őket. A legtöbb polgármestere a Független Kisgazdapártnak lett, utána a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége következett a sorban. Ez már történelem.

Szabolcs-Szatmár-Beregben a 114 tanács helyett 227 önkormányzat jött létre. Önállóan gazdálkodhattak a vagyonukkal, létrehozhattak intézményeket, saját szerveket működtethettek. Érdekes, izgalmas időszak kezdődött el az önkormányzatisággal. Azóta eltelt harminc év, megannyi változással, átalakulással. Aki a napos oldalon állt, és nem vitte túlzásba a napsugarak cirógatását, úgy felvirágoztatta a települését, hogy közben a jó tanácsokat megfogadva a pozíciója is megszilárdult. Aki pedig instabil alapokra építkezett, be kellett látnia (vagy beláttatták vele), hogy nem ő jelenti a hosszú távú megoldást a település élén. És ez így megy idestova harminc éve...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában