Gazdira várnak

2020.09.14. 11:30

Nincs olyan, hogy esélytelen kutya – A nyíregyházi állategészségügyi telepen jártunk

A telepen rendkívüli örökbefogadó napot tartottak, melynek célja az örökbefogadás népszerűsítése.

Rónaszéki Péter egy egész alomnyi gazdára vágyó kölyköt is mutatott lapunknak

Fotó: Dodó Ferenc

Már messziről ugatással és csaholással fogadtak minket az ebek a NyírVV Nonprofit Kft. állat-egészségügyi telepén, majd ahogy egyre közelebb értünk a kennelekhez, a bizalmatlanságot felváltotta a farokcsóválás, a kíváncsi csillogás a kutyaszemekben – és a szeretetéhes hála a simogatás után. Egy kutyabarátnak azonnal elfacsarodik a szíve, amikor meglátja, milyen sokan várnak még itt az álomgazdi érkezésére, és első felindulásból azonnal hazavinne akár ötöt a telep ebei közül – persze felelős állattartó ezt nem teheti meg. Azonban ha hiányzik az életünkből egy kedvenc, akkor keresve sem találhatnák jobb helyet arra, hogy megtaláljuk az új négylábú családtagot.

Új kedvencre vágynak

Kvetkó Balázs és Nagy Petra ottjártunkkor érkeztek a Szállási útra, hogy megnézzék a gazdára váró állatokat. Petra elmondta, hogy korábban is egy mentett kutyában találták meg a családi kedvencet, így amikor hallottak a rendkívüli örökbefogadási napról, úgy döntöttek, eljönnek érdeklődni. – Az a vágyam, hogy egy nagy testű ebet vihessek haza. Korábban egy közepes termetű kutyusom volt, de sajnos már nem él, így jó ötletnek tartottam, hogy itt keressek magamnak egy nagyot – mesélte Balázs.

– Elsősorban a közterületeken kóborló ebek befogásával foglalkozunk lakossági és hatósági bejelentések alapján – monda el Rónaszéki Péter, az állategészségügyi telep vezetője, miközben megmutatta nekünk a kenneleket. – Miután behoztunk egy állatot, két hétig karanténban, megfigyelés alatt tartjuk: ezalatt kiderül, hogy van-e valamilyen betegsége. Ezután oltást és chipet kap, de ha utóbbival rendelkezik, azonnal tudjuk értesíteni a gazdit.

Sok kutya térhetett már vissza így a gazdájához, bár a telepen olyannal is találkoztak, hogy bár az ebnek volt chipje, nem kapta meg a kötelező oltásokat. Ebben az esetben az állattulajdonosnak meg kell várnia a kéthetes karanténidőt – chip és oltás nélkül nem hagyja el állat a telepet.

Okosan válasszunk!

– Jelenleg közel hatvan kutyus várja nálunk, hogy gazdát találjon – tette hozzá Rónaszéki Péter. – A telep befogadóképessége nagy, száznyolc kennelünk van, de szerencsére még soha nem volt telt házunk. A kutyáink 70 százaléka ivartalanított, saját telepi állatorvosunk folyamatosan végzi ezt a beavatkozást az állatokon. Amennyiben egy örökbefogadó egy még ivaros ebet szeretne hazavinni, később visszajöhet, és mi díjmentesen biztosítjuk ezt a lehetőséget, amivel sokan élnek is. Reméljük, ezzel is hozzájárulhatunk a túlszaporulat csökkentéséhez. Ha valaki kijön a telepre, és kiválasztja az új négylábú családtagot, kölcsönös szimpátia esetén – és egy jelképes összegért – azonnal hazaviheti a chippel és oltással ellátott ebet. Sőt, amikor kölyökkutyák kerülnek az intézményhez, az állatok egyéb ajánlott vakcinákat is megkapnak.

Kölykök és matuzsálemek

– A leendő gazdiknak azt ajánlom, hogy a személyiségüknek és életvitelüknek megfelelő kutyát válasszanak – emelte ki a telep vezetője. – Minden állat külön egyéniség, nincs két egyforma. Ha valaki inkább a „négy fal közé” választ, nem érdemes hiperaktív kedvencet hazavinnie. Vannak olyan ebek, melyeknek nem elégíti ki a mozgásigényét, ha naponta kétszer leviszik sétálni, de olyan is, amely egész nap lustálkodik majd a kanapén. Mielőtt örökbe fogadunk, tudnunk kell, hogy milyen típusú kutya passzol hozzánk.

A nyíregyházi állategészségügyi telep állatvédő szervezetekkel is jó kapcsolatot ápol, de olyan is előfordul, hogy egy-egy kutyus külföldön találja meg az új otthonát. Rónaszéki Péter elmondta: van náluk olyan állat, amely már másfél éve a telep kenneljében él, de olyan is, melyet még kölyökkorában vagy éppen idősebb kora ellenére is hazaviszik. Úgy fogalmazott: nincs olyan, hogy esélytelen kutya.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában