COVID-19

2020.09.21. 17:15

Nyíregyházán is kialakítanak mintavételi pontot

Mint ahogy arról beszámoltunk, a mintavételi megrendelések számának ugrásszerű növekedése miatt az országban összesen 17 mintavételi pontot alakítanak ki. Szerettük volna megtudni, megyénkben lesz-e ilyen – kérdéseinkre az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és Pr-vezetője, Győrfi Pál válaszolt.

Forrás: MTI

– Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az OMSZ-hoz beérkező mintavételi megrendelések száma. A kezdeti néhány száz feladat után már napi több mint 5000 ilyen igénylés fut be az Országos Mentőszolgálathoz, ahol a mintavételi tevékenységet az alaptevékenységen felül, attól elválasztva, önálló logisztikával és a rendelkezésére álló többletkapacitással végzik.

– A „COVID”-egységek száma a napi, aktuális szükségletekhez igazodik, országosan jelenleg több mint 80 plusz egységet – a mentési kapacitáson felül) használunk erre a feladatra, az Országos Tisztifőorvos intézkedése alapján a közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező betegszállító szolgáltatókat is bevontuk. A kapacitást folyamatosan erősítjük, és igyekszünk minden tünetes beteghez a lehető leghamarabb elérni, de fontos tudni, hogy a járványügyi mintavétel nem sürgősségi beavatkozás, hiszen a beteg ellátása és gyógyítása a panaszok, a tünetek, az aktuális egészségi állapot alapján megtörténik.

– Fontos, hogy akinek fertőzésgyanús tünetei vannak, a COVID mintavételezés idejétől és eredményétől függetlenül maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat. Elsősorban a kontaktkutatás kapcsán szükséges tesztelések céljából statikus mintavételi pontok is működnek az országban, 17 ilyen pontot a mentők is működtetnek.

Ezek nem „nyitott” helyszínek, a tünet- és panaszmentes kontaktszemélyek vizsgálatához szükséges mintavétel a háziorvosok beutalásával történik.

– A folyamat most egyszerűsödik, hiszen a háziorvosok közvetlenül egyeztethetnek időpontot a mintavételi ponttal, ahová a vizsgálandó személy az orvos beutalójával érkezik és a mintavétel várakozás nélkül megtörténhet. A 17 mintavételi pont listája a háziorvosok számára az OMSZ honlapján is elérhető. A mintavételi pontok körét tovább bővítjük, a mintavétel ezen módszere minden megyében elérhetővé válik – írta lapunknak Győrfi Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában