Gávavencsellő

2020.09.09. 11:30

Újabb esély a felzárkóztatásra

A hátrányos helyzetűek felnőttképzése fontos eleme a felzárkóztatásnak.

Sztojka Attila kifejtette: tízezer embert vontak s vonnak be olyan programokba, amelyek kiutat mutatnak

Fotó: Pusztai Sándor

A gávavencsellői általános iskolában tartották a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) Országos Képzési Évnyitóját. Az ünnepségen részt vett Sztojka Attila, a TEF főigazgatója, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlési elnöke és Berecz János, Gávavencsellő polgármestere.

Jó gyakorlatok

– Ha passzívak vagyunk és maradunk, annak súlyos következményei lehetnek – mondta köszöntőjében Berecz János, utalva arra, az együttélés, az integráció, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása csak akkor lehet sikeres, ha időben hozunk jó döntéseket. A település vezetője hozzátette, ez a folyamat óriási energiákat emészt fel, de már léteznek jó gyakorlatok az integrációra.

Gávavencsellőn szeptemberben „szociális gondozó segítője” képzés indul.

Sztojka Attila, a TEF főigazgatója egyebek mellett kifejtette, a hátrányos helyzetű emberek számára szervezett felnőttképzés keretében összesen tízezer embert vontak és vonnak be a különböző programokba. A legtöbb képzés jelenleg a Komplex telepprogramokban, az „Aktívan a tudásért” és a „Nő az esély” elnevezésű projektben van.

Másodszor is

– Tavaly Demecserben volt az évnyitó, és idén ismét a megyében tartjuk ezt az eseményt – mondta köszöntőjében Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke rámutatott arra, eredményeket csak együttes erőfeszítésekkel lehet elérni.

– Mindannyian egy közösség tagjai vagyunk, együtt kell dolgoznunk. A felzárkóztatás folyamata nem csupán a romák, hanem az egész ország ügye. Kellően eltökéltnek, ugyanakkor türelmesnek is kell lennünk ebben a programban – tette hozzá Seszták Oszkár.

Akarni kell az egyik oldalon, és meg kell adni a lehetőséget a másikon

– kezdte beszédét Langerné Victor Katalin. – A mai nap ünnep a felnőtteknek. A programban részt vevőknek van egy évük arra, hogy még többet tudjanak a világról. Új lehetőség arra, hogy a képzésre jelentkezettek olyat tanuljanak, aminek a birtokában szívesen elhelyezkednek. A Biztos Kezdet Gyerekházakkal kezdtük az építkezést 2010-ben. Az Esélyteremtő óvoda program 20 ezer gyerekkel foglalkozik. Az általános iskolákban 185 tanodában 5700 gyerekkel tanulnak együtt. 13 ezer középiskolás kap ösztöndíjat, az Út a diplomához program ezer fiatalnak ad lehetőséget. Azt vállaltuk 2010-ben, 450 ezerrel csökkentjük a szegénységben élők számát. Mára ez a szám 980 ezer embert jelent, azaz kétszeresen túlteljesítettük a vállalást.

Esélyt kaptak, éltek vele

Az évnyitón a programban részt vettek közül többen is elmondták a történetüket.

– A képzés során nagyon sok segítséget kaptam, például megtanultam önéletrajzot is írni – mondta a 20 éves Mészáros Fatima. A kisgyerekes gávavencsellői anyuka hozzátette, szociális gondozói képzésre jelentkezett, később szeretne azon a területen elhelyezkedni.

– Erkölcsileg és anyagilag is gazdagabbak lettünk – emelte ki Rézműves Norbertné. A győrteleki asszony az érettségi után gyermekfelügyelőnek tanult a felzárkóztatási programnak köszönhetően.

– Három nap volt az elmélet, két nap a gyakorlat. Eleinte ez furcsa volt, de egyre jobban átláttuk azt, mi mindent is kell elsajátítani ahhoz, hogy majd eredményesen tudjunk dolgozni. Nagyon hálás vagyok azért, hogy esélyt kaptam a tanulásra.

– Tizenhat évesen már árva voltam, a nagymamám nevelt, esélyem sem volt a továbbtanulásra – mondta a kéki Réz Szilvia. – Tizennégy évig dolgoztam egy boltban, de tudtam, nem ez az utam. Idősgondozó akartam lenni, és ennek a lehetőségnek köszönhetően hétfőn sikeres szociális gondozói vizsgát tettem, és már dolgozom is az idősotthonban.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában