ebadta

2020.10.08. 20:00

A póráz kötelező az erdőben is!

A jogszabályok szerint csak kijelölt, zárt kutyafuttató területen szabad elengedni az ebet.

Forrás: shutterstock

Néhány évvel ezelőtt nagy felháborodást keltett a sóstói parkerdőben sétálók és sportolók körében, hogy a vadászok puskával rálőttek egy őzre. A közelben lévők megijedését és félelmét elfogadja mindenki, azt azonban az erdőket járóknak kell megérteniük, hogy a Sóstói-parkerdőben is szükség van vadgazdálkodásra, nem lehet megengedni, hogy valamelyik állatfaj túlságosan elszaporodjon. Hogy legyen megfelelő vadgazdálkodás, de a sétálók se ijedjenek meg a lövésektől, kompromisszumként néhány íjjal rendelkező vadász vállalta a park­erdőben a vadgazdálkodást.

Rendszeresen járják és figyelik a parkerdőt, ismerik az ottani állatok szokásait és útvonalait, s ha szükséges, akkor eleget is tesznek a vadgazdálkodási előírásoknak. A munkájukat észrevétlenül és jól végezhetik az íjász vadászok, hiszen az elmúlt három évben nem érkezett panasz a tevékenységükre.

Halálba üldözött vadak

Ezzel szemben az egyik vadász a napokban kiöntötte szívét szerkesztőségünk munkatársának:

– Sajnos, a kutyatartók abban a tévhitben élnek, hogy az erdőben szabadon engedhetik a család kedvenc állatát. Ezzel az a gond, hogy a szabadjára engedett kutyák széttiporhatják a földön fészkelő madarak tojásait, megzavarják az erdei állatok nyugalmát, s az is előfordul, hogy megtámadják azokat. Bármilyen pici is egy tacskó, képes halálba üldözni egy őzet vagy akár egy szarvast is, a nagyobb testű kutyákról nem is beszélve. Rendszeresen találok elpusztult őzeket közel az erdei utakhoz, holott azoknak az állatoknak az erdő sűrűjében kellene tartózkodniuk az életmódjuk szerint.

Ha egy kutya a vad után ered, akkor a vadászok teljes joggal fogják az ebet kilőni, a felelős pedig mindig a kutya gazdája.

A póráz nélküli kutyák ugyanakkor nemcsak az állatokra veszélyesek, hanem a többi emberre is. Bár azt mondogatják a tulajdonosok, hogy nem kell félni a kutyájuktól, nem harap, csakhogy több olyan esetről is kaptam már tájékoztatást, hogy a közelben sétálóknak sérülést okoztak a szabadon engedett kutyák.

Bírságot szabhatnak ki

Utánajártunk, hogy mit is mond a jogszabály a kutya erdei sétáltatásáról. Mint megtudtuk, aki a felügyelete alatt álló ebet természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el. Ilyen esetben tehát a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a mezőőr is bírságot szabhat ki rá.

E szabályozás alól csak a vadászkutyák és a triflakereső kutyák – ide tartoznak például a szarvasgombát keresők – a kivételek. Önmagában azonban arra nem lehet hivatkozni, hogy az állat a fajtáját tekintve vadászkutya, ezért nincs rajta póráz, hiszen a mentesség csak a ténylegesen vadászaton részt vevő kutyákra vonatkozik. A triflakereső ebeknek pedig vizsgázniuk kell, az okiratot a gazdának magánál kell tartania, és a gyűjtés időpontját előre be kell jelentenie.

Csak a zárt kutyafuttatóban

A jelenleg érvényben lévő magyar jogszabályok szerint csak kijelölt, zárt kutyafuttató területen szabad elengedni az ebet, minden más területen kötelező a póráz használata. Aki nem így tesz, az szabálysértést követ el, és így büntethető.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában