Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.16. 11:45

Több egység is dolgozik a kontaktok felkutatásában

A járási hivatal nép­egészségügyi szolgálata és a rendőrség keresi a kontaktokat.

Az NNK növelte a mintavételi egységek számát

Fotó: Magyar Nemzet

Az országos tendenciához hasonlóan megyénkben is folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kontaktkutatásra is. Az eljárás menetéről a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) kérdeztük. Elárulták, a kontaktkutatást az illetékes kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya a rendőrséggel közösen végzi, miután valakinek pozitív lett a koronavírustesztje.

Két negatív teszt kell

– A kontaktok körét a beteg kikérdezésével derítik fel. A szoros kontaktnak minősített személyek járványügyi megfigyelés alá kerülnek, mely alól két negatív PCR-teszt eredményével mentesülhetnek, melyeket a járványügyi megfigyeléstől számított 4. és 6. napon végeztethetnek el – tájékoztatta lapunkat az NNK. Hozzátették: az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozóknál is adott ez a lehetőség, amennyiben szoros kontaktnak minősülnek, esetükben azonban a járványügyi megfigyelés kezdetétől számított 10. napon is kell PCR-vizsgálatot végezni, és ennek negatív eredménye esetén térhetnek vissza a munkahelyükre.

– Amennyiben a PCR-teszt eredménye pozitív, a tünetmentes pozitív személyekre vonatkozó eljárásrend lép életbe, mely szerint további 10 napig kötelesek karanténban tartózkodni – hangsúlyozták.

A Nemzeti Népegészségügyi Központtól azt is megtudtuk, a kutatás és az egyéb eljárások gyorsítása érdekében növelték a mintavételi egységek számát, illetve további munkatársakat irányítottak át a kormányhivatalokba, hogy a hatósági ügyintézés is gyorsabb legyen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában