telemedicina

2020.11.03. 14:00

Az éteren keresztül is érkezik a gyógyír

Nagy terhelés van a háziorvosokon, rendelési időn túl is felveszik a telefont, visszahívják a betegeket.

Nagy teher hárul most a háziorvosokra

Fotó: archív, Pusztai Sándor

– A betegek elfogadták a telemedicinát, hogy nem szabad mindig a rendelőbe jönni, és előtte időpontot kell kérni. A távgyógyításra a járvány előtt is voltak törekvések, egy országos projekt indult volna, de a koronavírus közbeszólt. – A járvány tapasztalatait felhasználva a későbbiekben hatékony módszert lehet kialakítani – fejtegette dr. Kerényi Attila nyírteleki háziorvos.

Még a távolból is gyógyítanak

Már hetek óta távkonzultációban látják el betegeiket a háziorvosok, személyesen csak az mehet a rendelőbe, akinek akut panaszai vannak, kivéve, ha azok légúti panaszok.

Dr. Kecseti Szilvia gyermekorvos is alátámasztja, hogy nagy terhelés van a háziorvosokon, rendelési időn túl is felveszik a telefont, visszahívják a betegeket, de a rendelő közösségi oldalán is válaszolnak az üzenetekre.

Gyanús tünetek

– Elsősorban azt kell megakadályozni, hogy a vírus nagy tömegben gyorsan terjedjen. Zárt helyiségekben, mint a rendelők várótermei, nagy a veszélye a fertőződésnek, ezért kell a távkonzultáció. Tudjuk, hogy ez más, mint a megszokott rendelés, nagyon bízunk a szülőkben, hogy időben jelzik a gyerek panaszait, és meg tudjuk előzni az esetleges szövődményeket is.

A legfontosabb, hogy ne vigyék panaszokkal iskolába a gyerekeket, mert még több lesz a beteg.

– Amikor felhívnak minket, először a Covid tüneteire összpontosítsanak: van-e magas láza a gyereknek? A köhögés, a szaglás és ízlelés zavarai, az izomfájdalmak, a légzési nehezítettség koronavírus-gyanúra ad okot. Gyerekeknél hasmenés, hányás és hurutos tünetek is előfordulhatnak. Első körben az asszisztensünk triázsolja az eseteket, és ha úgy ítéli meg, hogy az mindenképp orvosi konzultációt igényel, akkor velem is beszélnek a szülők, s megvizsgálom a gyereket.

– Kötelező a legmagasabb szinten védekezni, FFP2-es maszkot, védőszemüveget veszünk fel, hosszú ujjú köpeny, gumikesztyű van rajtunk. Akinek végképp szükséges, kizárólag időpontra jöhet, 10 perces szüneteket tartunk a vizsgálatok között, mialatt szellőztetjük a rendelőt – sorolta a doktornő.

Dr. Kecseti Szilvia kiemelte, hogy nagy hangsúly van a kontrollbeszélgetésen, a szülőnek tájékoztatnia kell az orvost, hogyan javul a kis beteg állapota. Eddig főként a középiskolások és felső tagozatos diákok között találtak covidos betegeket, de volt már pozitív tesztje 10 éven aluli gyereknek is.

– A fiatalok gyorsan gyógyulnak – tette hozzá dr. Kecseti Szilvia. – Fontos lenne, hogy minél többen kérjék az influenza elleni védőoltást, van elég oltóanyag, ha kevesebben lesznek influenzások, az egészségügyi ellátórendszernek is „több ereje” marad a koronavírusos betegek ellátására.

Munkaidőn túl is

– Veszettül nehéz – fogalmazott egyértelműen dr. Kiss Csaba, amikor a telemedicináról kérdeztük.

Megkönnyíti a gyógyszerfelírást, de nehéz, mert telefonon, e-mailben, sms-ben kapott félinformációk alapján, csaknem félvakon kell a legjobb, legmegalapozottabb döntést meghozni egy rettentően leterhelt időszakban

– magyarázta a nyíregyházi háziorvos, aki azonnal meg is erősítette: ez a szükséges rossz, hiszen a lehető legkevesebbre kell csökkenteni a közvetlen orvos-beteg találkozásokat, hogy minél kisebb legyen a koronavírus-fertőzés esélye.

– Naponta átlagosan 130–150 beteget viszünk fel a rendszerbe, s ezek nem azok, akik megjelennek a rendelőben. Nemegyszer már reggel 6-kor bent vagyok, s van, amikor este 8-9 órakor még visszahívom azokat, akikre napközben nem volt idő. Napról napra egyre több lesz az igazolt covidos beteg, háziorvos kollégákat kell helyettesítenünk, hétvégén is koronavírustesztet rendelünk, küldjük a jelentéseket. A háziorvosoknak már nem igazán van megállás, nagyon sok a beteg, de az jó érzés, hogy az alap- és a kórházi ellátásban is hatalmas az összefogás, hogy az ellátórendszer működjön, ellássunk minden beteget.

A sikerhez elengedhetetlen az egyén erős felelősségérzete, a szabályok betartása, mert csak így tarthatjuk kordában a koronavírust.

– Ha rohamos ütemben nő tovább a betegszám, elérhetünk arra a szintre, amikor meghaladja az ellátórendszer kapacitását, de remélem, addig nem jutunk el – adott hangot a reményének is dr. Kiss Csaba.

Tartogat némi veszélyt

Dr. Kerényi Attila nyírteleki háziorvos elmondta, a telemedicinában az állandó gyógyszerek felíratása a legegyszerűbb feladat, de megkönnyíti az orvos dolgát, ha a beteg otthon ellenőrzi magát: ha magas a vérnyomása, és rendelkezik vérnyomásmérővel, akkor semmi akadálya a gyógyszer felírásának a beteg személyes megjelenése nélkül.

– Akinek okostelefonja van, az elküldheti a vérnyomás- vagy cukornaplót, ami szintén nagyon hasznos. A betegeket régóta ismerem, kialakult a bizalom, így működik a távgyógyítás. Véleményem szerint ez a rendszer bizonyos módosításokkal a jövőben is megmaradhat.

A heveny betegségek diagnosztizálásához szükség van a személyes megjelenésre, hiszen nem mindig lehet eldönteni a panaszok alapján, hogy mi a baja a betegnek.

– Meg kell vizsgálni az embereket, hiszen nekem is volt olyan esetem, amikor enyhe hasi panaszokkal jelentkeztek nálam, de behívtam az illetőt a rendelőbe. Még aznap délután vakbélműtétre volt szükség – mesélte a háziorvos, hozzátéve, a távdiagnosztika mindig tartogat némi veszélyt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában